Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Hoe verzorg je je houten producten?

Hout is een natuurproduct, met een ontzettend gezellig stigma. Wanneer je je woonkamer inricht met veel houten producten, creëer je een aangename sfeer. De woonkamer wordt er een stuk knusser van, dit valt te zien bij bijvoorbeeld wintersport verblijven. Het hout hoort bij de wintersportcultuur, en waar het buiten op de pistes koud is, is het binnen vaak knus en warm. Met een lekker haardvuur en een kop warme chocolademelk droom je helemaal weg in zo’n houten huisje.

Omdat hout een natuurproduct blijft, is het gevoelig voor beschadigingen. Dit is echter alleen het geval mits je het hout niet bewerkt. Hout is erg simpel te beschermen tegen beschadigingen van buitenaf, of beschadigingen door verschillende temperaturen. Hout is namelijk een product wat bij hoge temperaturen uitzet, en bij lage temperaturen krimpt. Hierdoor kunnen er beschadigingen optreden in het hout of de aangebrachte houtbeits. Wanneer dit vaak gebeurt, wordt het hout waardeloos. Dit dien je dus te voorkomen! Maar hoe je dit precies?

Wanneer je bijvoorbeeld een houten schuur of stelling bouwt, kun je er voor kiezen om de planken en balken van te voren al te behandelen met beits. Zo is het hout al beschermd voordat je het in elkaar zet, en zal elk hoekje en gaatje beschermd zijn tegen beschadigingen. Wanneer je het niet nodig vind om ook de binnenkant van het project te beschermen, kun je de beits aanbrengen nadat de schuur gebouwd is. Dit scheelt kosten in de hoeveelheid die aangebracht moet worden, en ook is het een stuk minder werk om alleen de buitenkant te doen. Welke variant voor jou het handigst is, hangt af van de omstandigheden waarin het hout moet staan. Wanneer er binnen in de schuur ook veel verplaatst wordt is het handiger om hier wel een laag aan te brengen tegen stootgevaar.

https://www.moosefarg.nl/