Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Hoe lang een matras meegaat hangt af van het materiaal naar keuze

Laten we maar meteen een kat een kat noemen: een matras gaat maar een beperkte tijd mee als levensduur. Door de bank genomen wordt aanbevolen om een matras tussen de 8 en 10 jaar te vervangen. Zo voorkom je fysieke klachten. Een andere factor die meespeelt is het hygiënische aspect. Een kleine opsomming waarom een latex matrastopper een langer leven is beschoren.

De invloed van een matraskwaliteit

Het is een publiek geheim dat de kwaliteit van een matras invloed heeft op de levensduur. Hoe hoogwaardiger de kwaliteit het matrasmateriaal, hoe langer een matras meegaat ten opzichte van minder kwaliteitsvolle matrassen. De aanschaf van een matras moet je bekijken als een investering voor de toekomst. Wanneer je kiest voor een nieuwe matras zal je op de broodnodige nachtrust niet mogen besparen.

Levensduur van een matras hangt af van het modeltype

De levenslengte van een matras hangt uiteraard ook af van het modeltype dat je kiest. Je kan er niet onderuit dat bepaalde materialen duurzamer zijn dan andere:

Boxspring

Het frame van een boxspring gaat normaal 20 tot 25 jaar mee. Daarnaast zal je de nodige aandacht moeten besteden aan de matras en de eventuele matrastopper die deel uitmaken van een boxspring.

Pocketvering

De gemiddelde levensduur van een pocketvering schommelt tussen de 6 en 8 jaar. Hierbij speelt vooral de veerdichtheid van de matras een belangrijke rol.

Latex of een schuim matras

Latex en schuim matrassen zijn in tegenstelling met pocketvering matrassen uit verschillende schuim of latex lagen samengesteld. Afhankelijk van de hoeveelheid lagen wordt de levensduur bepaald. Een klein overzicht in een notendop volgens het materiaal waaruit matrassen zijn samengesteld:

  • Koudschuim: 12 tot 15 jaar

  • Traagschuim: 8 tot 10 jaar

  • Latex: 7 tot 9 jaar

  • Polyester: 4 tot 6 jaar

Het gebruik van een matrastopper als extraatje

Wanneer je een matras langer intact wil houden, dan is het gebruik van een matrastopper geen overbodige luxe. Het overgrote deel van matrastoppers – ook wel topmatras of oplegmatras genoemd – gaan tussen de 6 en 8 jaar mee. Ook hier is het materiaal belangrijk, samen hoe je de matras hebt onderhouden tijdens het verloop van de jaren.