Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Het onderhouden van een moestuin

Het is vandaag de dag duidelijk dat we ons steeds bewuster worden van onze levensstijl. We zijn erg begaan met natuur en milieu en zullen ons best doen om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Eigen groenten verbouwen in je tuin is dan ook duurzaam bezig zijn.

Veel werk, maar dan heb je ook wat

Het openen van een groentetuin lijkt veel werk en lastig. Als je nou even goed nadenkt en er gewoon aan begint kom je erachter dat het reuzen meevalt.

Daarnaast zorgt de moestuin voor een zekere mate van ontspanning. In feite is het voor veel mensen erg therapeutisch om na een drukke dag in de moestuin te zijn. Bovendien, als je ook weet dat de (biologische) groenten in je tuin ook het lekkerst zijn, dan is het tijd om je te verdiepen in de wondere wereld van deze moestuin. We willen je graag meer vertellen over hoe / kan je een groentetuin aanleggen, en hopen dat je binnenkort je eigen groentetuin leuk zult vinden.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Op bijna elke plek vind je zogenaamde volkstuinen. Dit zijn natuurlijk gewoon groentetuinen, alleen dan niet in je eigen achtertuin. Bovendien moet je elk jaar een bepaalde vergoeding betalen om groenten te verbouwen en ga zo maar door.

Denk nu niet dat u thuis geen moestuin nodig heeft. Hoe klein je tuin ook is, er is altijd wel plek om een ​​groentetuin te beginnen. Eén vierkante meter is immers voldoende om te gaan gebruiken. Er zijn zelfs houten bakken van één meter bij één meter te koop waarin je direct je eigen groentetuin kunt aanleggen. Het is zelfs mogelijk om op het balkon een moestuin te openen. Laat je daarom niet hinderen door de ruimtefactor, want dit maakt niet uit.

Kies de beste locatie

Het aanleggen van een groentetuin begint met het bepalen van de juiste plek. Hoewel u wellicht niet aan alle eisen kunt voldoen, kunt u het beste weten waar u het beste een groentetuin kunt aanleggen. Om (goed) te kunnen groeien hebben groenten en kruiden (zon) licht en warmte nodig, bij voorkeur zo’n zes tot acht uur per dag.

Daarom is een tuin op het zuiden ideaal, maar maakt u zich geen zorgen als uw tuin niet op het zuiden ligt. Er zijn veel groenten die in minder zonlicht kunnen groeien. Sla, spinazie en wortelen zijn enkele voorbeelden. Je kunt de natuur helpen door het zaaibed te vergroten (het deel waar de groente op komt / groeit). Door dit deel enkele centimeters te verhogen, kan meestal voor meer zonlicht in de tuin zorgen.

In ons kleine landje kan het soms winderig zijn. Probeer een beschutte plek te vinden waar je een groentetuin wilt beginnen. De wind vervangt lucht, waaronder koude lucht uit het noorden en warme (meer) lucht uit het zuiden. Daarom wordt aanbevolen om de noordzijde van de moestuin zoveel mogelijk te beschermen tegen directe wind. Zorg ervoor dat u het “open” gedeelte houdt, zodat het zoals gewoonlijk door de moestuin kan waaien.

Bescherming

Er zijn een aantal ongedierten die veel schade kunnen aanrichten aan de moestuin. Het is dan ook belangrijker om de tuin hiervoor te beschermen. Zo zijn slakken een groot gevaar voor de moestuin. Aaltjes inzetten is dan een goed idee om dit probleem op te lossen. Aaltjes tegen slakken werkt heel goed en is een biologische oplossing. Je wilt natuurlijk liever geen chemische bestrijdingsmiddelen spuiten op de groente waar je nog zo erg van moet gaan genieten. De slakken komen voornamelijk voor tussen maart en oktober. Het is dan ook aangeraden ze in deze periode te bestrijden.

https://www.biogroei.nl/aaltjes-tegen-slakken