Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

De lekkerste dingen maak je glutenvrij zelf

Heb jij te horen gekregen dat je last hebt van coeliakie? Misschien ben je gewoon intolerant voor gluten en heb je zelf ondervonden dat je beter af bent zonder? Gluten en tarwe vindt je in héél veel producten  in de supermarkt terug. Zo ook in dingen die je voorheen altijd gewoon met veel plezier (op de buikpijn na) at. Brood, ontbijtgranen, taart, maar ook hamburgers en kipnuggets want daar zit paneermeel in. Dat is even balen! Nu kun je sommige van deze producten gewoon kopen in een glutenvrije variant, maar dat is vaak ontiegelijk duur en ook nog eens gortdroog. Gelukkig kun je ze ook zelf maken voor die keren dat je er echt zin in hebt.

Brood en gebak

Allereerst één van de meest gemiste producten in het leven van iemand met een glutenprobleem. Tarwe. De producten die grotendeels uit tarwe bestaan waar we allemaal veel plezier uit hebben gehaald zijn onder andere brood en gebak. Het goede nieuws is dat je voor beiden ondertussen veel goede kant-en-klaar mixen kunt vinden die maar weinig moeite kosten. Broodmix kun je in de broodbakmachine doen maar ook in een cakevorm als je niets anders hebt. Gebakmix is er voor cake, brownies, wafels, noem maar op! Meestal bestaat het uit een combinatie van rijstmeel, maïsmeel, en aardappelzetmeel.

Zelf hamburgers maken

Hoewel een frikandel maken misschien wat veel werk is (kan wel!) kun je vrij makkelijk zelf hamburgers maken. De meeste hamburgers zijn geperst in een vorm, maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat er eerst om dat je zelf (gezond) vlees voor hamburgers moet maken, daarna kun je het in balletjes rollen en plat als een hamburger maken of in een vorm persen. De twee ingrediënten die een hamburger vaak aan elkaar laten plakken zijn een ei en paneermeel. Het enige dat je dus hoeft te vervangen is het paneermeel. Zelf hamburgers maken maar glutenvrij doe je dus vooral door glutenvrij paneermeel te kopen. Verder kun je oregano, peterselie, peper, zout en uiensnippers gebruiken om de hamburgers op smaak te brengen. Experimenteer maar een beetje met de verhoudingen om te proeven wat je het lekkerste vindt!

Ingrediënten in huis

Uiteindelijk zul je waarschijnlijk een mix in huis hebben van verschillende basis ingrediënten om alles te maken wat je wilt. Een mix met glutenvrij zelfrijzend bakmeel, glutenvrij bloem, glutenvrij paneermeel, enzovoorts. Ook vervangende middelen zoals boekweitmeel werken prima. Daarnaast is een glutenintolerantie niet voor iedereen hetzelfde en is de oorzaak nog onduidelijk. Je zou dus best eens kunnen kijken of bijvoorbeeld speltbloem voor jou ook goed te verwerken is. Soms kan dat namelijk best wel het geval zijn. Het zal op het begin even moeilijk zijn, maar met een kleine aanpassing in je dieet zul je vrij snel wennen aan je nieuwe stijl van eten.

https://restoranto.com/nl/zelf-hamburgers-maken-met-een-hamburgerpers/