Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

De beste duurzame isolatiematerialen voor je huis kiezen

Isolatiematerialen kunnen het thermisch comfort van je huis verbeteren en ervoor zorgen dat je het in de winter minder koud hebt, gedurende de zomer koel houdt en tegelijkertijd bezuinigt op gas. Gezien we als mensen steeds duurzamer proberen te leven is isolatie een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Maar welke materialen zijn het beste en hoe kies je de juiste? Het basisprincipe is om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Hoog tijd voor wat nieuwe isolatie in je huis? Hoe begin je hieraan? En wat voor soort isolatie is het beste voor de woning? Woningisolatie is een belangrijk aspect van elk bouwproject en kan de beslissende factor zijn als het gaat om de energie-efficiëntie van het huis.

Steenwol isolatie

Steenwolplaten bestaan ​​uit meerdere lagen steenwol, een steenachtige substantie gemaakt van gesponnen basaltvezels. Steenwolmatten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bevatten geen anorganische bindmiddelen of chemische toevoegingen. Het feit dat het zuurvrij is, maakt het een geweldige optie voor installatie in natte ruimtes zoals keukens of badkamers, maar ook in elke kamer die wordt blootgesteld aan vocht. Het is ook een goede keuze voor muren of vloeren, omdat het uitstekende akoestische isolatie-eigenschappen heeft.

Soorten steenwolplaten

Steenwol is het meest voorkomende type isolatie dat wordt gebruikt in de bouw. Steenwol is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en diktes. Er zijn Rockwool steenwol platen 035, 037 en 039. Omdat de Rockwool 037 meer steenwol bevat is deze stugger en steviger dan de 039 steenwolplaat. 

Het voordeel van het gebruik van Rockwool is dat het snel en eenvoudig te plaatsen is. Steenwol is vergeleken met andere isolatiematerialen minder duur en vereist geen speciale apparatuur om het materiaal te snijden of te plaatsen.

De steenwol platen zijn vergelijkbaar met matten, behalve dat het op rollen wordt geleverd in plaats van platen. Rollen Rockwool zijn makkelijker te verwerken dan platen Rockwool. Ze zijn ook goedkoper dan batt Rockwool-platen. Ze hebben echter meer tijd nodig om te installeren dan steenwol platen.

Steenwol blokken zijn het minst voorkomende type steenwol isolatie. Blokken Rockwool kunnen met de hand worden geplaatst, waardoor ze ideaal zijn voor kleine klussen. Blokken steenwol zijn echter erg zwaar, waardoor ze moeilijk te verplaatsen zijn.

XPS-isolatie

XPS-isolatie is een type thermische isolatie dat wordt gebruikt in de bouw. XPS isolatie platen worden vervaardigd uit hard kunststofschuim. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Door middel van wrijving wordt kunststof gesmolten onder hoge druk opgevoerd tot platen met een gesloten cellenstructuur. Deze miljoenen cellen zijn gevuld met lucht., die vervolgens worden samengeperst tot panelen. Dit materiaal wordt veel gebruikt in commerciële gebouwen, maar het wordt ook gebruikt in woonhuizen.

Wat zijn de toepassingen van XPS-isolatie?

XPS-isolatie is ideaal voor het isoleren van kelders, funderingen, badkamers en platte daken. Omdat XPS extreem drukvast is, zijn ze ook geschikt om vloeren te isoleren. 

 

https://www.duurzaamvandaag.nl/de-beste-duurzame-isolatiematerialen