Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Alles over het schoonmaken van zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken? Je zonnepanelen worden toch automatisch gereinigd na een flinke regenbui? Dat is wat veel leveranciers vaak zeggen, maar toch is het van belang om je zonnepanelen regelmatig van een schoonmaakbeurt te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het Saharazand dat wel eens te vinden is ons land. Hierdoor worden je zonnepanelen vuil, waardoor ze vanzelfsprekend minder rendement halen. Omdat blijkt dat men zijn zonnepanelen vrijwel nooit reinigt of laat reinigen door bijvoorbeeld de zonnepanelen installateur uit Rotterdam, hebben we in dit artikel alles dat je moet weten voor je opgesomd.

Hoe maak je ze dan schoon zonder zonnepanelen installateur Rotterdam?

Voorbereiding is belangrijk en dat is ook zo als het gaat over het reinigen van je zonnepanelen. Het is heel belangrijk om vooraf je zonnepanelen-installatie uit te schakelen. Dit is voor je eigen veiligheid en daarnaast is het van belang om grof vuil als bladeren op voorhand te verwijderen.

Wanneer je voorbereidingen hebt getroffen en je klaar bent om aan de slag te gaan, is het belangrijk om te kijken of je de juiste middelen in huis hebt gehaald. De zonnepanalen installateur uit Rotterdam zal ook benoemen dat je het best osmosewater kan gebruiken voor het reinigen van de panelen. Naast dat dit middel ecologisch is, laat het geen strepen achter waardoor je rendement hoger zal worden. Zorg dat je een telescoopborstel hebt met daarin een inwendige waterafvoer, omdat je hiermee de schoonmaak vergemakkelijkt.

Borstelen van zonnepanelen

Nadat de zonnepanelen de eerste grondige schoonmaak hebben gehad, is het verstandig om ze nog na te borstelen. Hiermee kan je namelijk achtergebleven mos als ook ander hardnekkig vuil, zoals vogelpoep verwijderen. Let daarbij uiteraard op het type borstel, zodat je voorkomt dat er krassen ontstaan op de panelen.

Wanneer schoonmaken?

Dan rest de vraag: hoe vaak moet ik dan mijn zonnepanelen schoonmaken? De zonnepanalen installateur uit Rotterdam ziet vaak dat mensen de panelen niet onderhouden. Waarschijnlijk heb je ze al een aantal jaar liggen, maar heb je ze nog nooit gereinigd. Het klopt dat regen helpt, maar hierdoor worden ze niet volledig schoon. Reinig je panelen daarom één keer per jaar, al is dit wel afhankelijk van de situatie. Wanneer er bijvoorbeeld Saharazand is gevallen, dan is het aan te raden om ze ook te reinigen.

Het beste moment om ze te reinigen is aan het begin van de lente, omdat hierna de zonnige maanden voor de deur staan. Hoe schoner je zonnepanelen dan zijn, hoe meer rendement je krijgt zo benoemd ook de zonnepanalen installateur uit Rotterdam. Ook is het van belang dat je ze schoonmaakt op een moment dat er niet veel zonlicht is, omdat je hiermee voorkomt dat het water te snel opdroogt en dus vlekken achterlaat.

https://vergelijksolar.nl/zonnepanelen-rotterdam/