Duurzaam Vandaag
Image default
Beauty en verzorging

Wat te doen bij blikseminslag?

Per jaar slaat ongeveer 200.000 keer bliksem in, hier in Nederland dan. Dat is best veel voor de hoeveelheid het hier onweert. Gelukkig kunnen wij mensen best goed tegen een stootje en ook onweer kunnen wij overleven. En onze huizen? Onze huizen kunnen ook best goed tegen onweer, alleen af en toe ontstaan er toch maar nare gevolgen. Hieronder lees je meer over de gevolgen van een blikseminslag en wat je er tegen kan doen.

De gevolgen van een blikseminslag

Blikseminslag op je woning kan meerdere gevolgen hebben. Zo kunnen er stroomstoringen ontstaan, dit komt omdat er bij bliksem een grote hoeveelheid stroom en warmte vrij komt. De meterkast kan dit niet aan en valt dus uit. Bij het uitvallen van de stroom of bij de warmte van bliksem kan ook brand ontstaan. Dit is helemaal niet fijn omdat dit levensgevaarlijk is. Ook als bliksem naast je huis inslaat kunnen er stroomstoringen en brand ontstaan, de bliksem slaat bijvoorbeeld in op de grond en door leidingen, wortels en andere kabels komt het zo je huis binnen. 

Ook kunnen er scheuren in je muren komen door de kracht van bliksem. In alle gevallen is het belangrijk om na een blikseminslag je huis goed te controleren op beschadiging. 

Wat kan ik doen om blikseminslag te voorkomen?

Bliksem zoekt altijd een punt om in te slaan, dit zijn vaak hoge plekken of plekken die goed elektriciteit geleiden. Een bliksemafleider is dan ook een goede hulpmiddel om te hebben, als het bliksemt dan slaat de bliksem in op de bliksemafleider. De bliksemafleider is een hoge paal boven op je woning met een aardedraad. Deze aardedraad loopt via de bliksemafleider je woning in en dan via je woning zo de grond in. Als er bliksem inslaat op je woning dan zorgt de aardedraad dat alle spanning via de draad naar de grond wordt geleid en dat je woning helemaal veilig is voor brand, scheuren en stroomstoringen.