Duurzaam Vandaag
Image default
Beauty en verzorging

Waarom zou je bamboe wattenstaafjes kopen?

Misschien heb je er wel eens van gehoord of misschien ook niet, vandaag gaan we het hebben over bamboe wattenstaafjes. Wat zijn bamboe wattenstaafjes? En waarom zou je bamboe wattenstaafjes kopen? 

Wat zijn bamboe wattenstaafjes?

Een wattenstaafje is een product die in iedere badkamer in Nederland te vinden is. Het is een plastic stokje met 2 plukjes watten aan de uiteindes. Je kan ze voor het volgende gebruiken:

  • Een wond ontsmetten

  • Zalf uitsmeren op de huid

  • Make-up bijwerken

  • Speekselmonster afnemen

  • Reinigen van moeilijk bereikbare plekken (zoals bijvoorbeeld de binnenkant van je oor, maar je kunt ze ook gebruiken voor stofdeeltjes die zich verzamelen in je föhn.)

Het grote nadeel van dit product is dat je de wattenstaafjes maar 1 keer kan gebruiken en dan al weg moet gooien, niet echt milieubewust dus. Niet alleen het wattenstaafje is schadelijk voor het milieu maar ook de verpakking is meestal van plastic, vaak ook nog meerdere soorten plastic. 

Maar wat is dan een bamboe wattenstaafje? Het antwoord op die vraag is erg simpel. Het zijn wattenstaafjes gemaakt van bamboe in plaats van hout. 

Hoe worden wattenstaafjes gemaakt?

We weten nu dat Bamboe wattenstaafjes bestaan uit bamboe en katoen. Katoen groeit in bolletjes aan de katoenplant. De katoenplant houdt van zon en wordt daarom verbouwd in landen als India, Australië, China en Mexico. Door middel van een plukmachine wordt de oogst binnengehaald. Vervolgens wordt de katoen door een pers gehaald en in een grote bol geperst. Nu is het klaar om naar een spinnerij vervoerd te worden waar ze er van alles van kunnen maken: kleding, gordijnen, dekens of natuurlijk het bolletje van een duurzame wattenstaaf. 

Het stokje van de wattenstaaf is gemaakt van bamboe. Bamboe is sneller rijp voor de oogst dan andere soorten hout. Binnen ongeveer 5 jaar kan je bamboe al oogsten. Na de oogst wordt de bamboe gedroogd en kleiner gemaakt. Na het drogen wordt de bamboe behandeld en geperst zodat het flexibel wordt. Bamboe wordt niet alleen gebruikt voor het maken van een wattenstaafjes maar je kan er ook borden en zelfs kleding van maken. 

Waarom zou je bamboe wattenstaafjes kopen?

Laten we beginnen met het verschil tussen bamboe wattenstaafjes en gewone wattenstaafjes? Bamboe wattenstaafjes zijn 100% plasticvrij, ook de verpakking. De bamboe is duurzaam gegroeid en de topjes zijn van biologisch katoen gemaakt in plaats van watjes. De verpakking is helemaal van karton en kan dus bij het oud papier weggegooid worden. Dit is goed te recyclen. 

‘Gewone’ wattenstaafjes blijken een grote bijdrage te leveren aan de plasticsoep in de oceaan. De wattenstaafjes worden vaak via de wc doorgespoeld en komen zo in zee terecht. Zeedieren kunnen het afval zien als voedsel. Dit loopt vaak niet goed voor ze af. De plasticsoep is inmiddels een groot maatschappelijk probleem geworden. Hoe cliché het misschien ook klinkt alle kleine beetjes helpen. Daarom moet je bamboe wattenstaafjes kopen. Door over te gaan op plasticvrije wattenstaafjes zoals de bamboe wattenstaafjes draag je al bij aan de verbetering van het milieu en het terugdringen van de plasticsoep.