Duurzaam Vandaag
Image default
Architectuur

Hoe hoog mag een rolsteiger zijn?

De veiligheid bij het gebruik van een steiger is voor iedereen die er op werkt, maar ook voor de mensen die er omheen staan erg belangrijk. Het is dus goed dat je onderzoek doet naar de regels omtrent rolsteigers. Zeker als je van plan bent om binnenkort een rolsteiger te gebruiken. Als je van plan bent een rolsteiger aan te schaffen zoek dan een vertrouwde verkoper. Je kunt vertrouwd een nieuwe rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net

Tot welke hoogte kan je de rolsteiger gebruiken? 

Er is helaas geen standaard antwoord voor. Hoe hoog jij jouw rolsteiger mag opbouwen, is afhankelijk van het type rolsteiger en de leverancier van de rolsteiger. Bij aanschaf van de rolsteiger zal worden vermeld tot welke hoogte je deze kan gebruiken. Het heeft te maken met de breedte en verankering van de rolsteiger. Hoe steviger deze gebouwd kan worden, des te hoger deze vaak gebouwd mag worden. 

Zijn er dan helemaal geen vaste maten? 

Vaak mogen rolsteigers opgebouwd worden tot 22 meter hoogte. Dit is geldend, zoals eerder gezegd, voor veel rolsteigers en dus niet voor allemaal. Ga je uit van een smalle rolsteiger, dan is de maximale hoogte vaak beperkt tot 14 meter. Een maat staat wel vast, namelijk de maximale platformhoogte. Deze is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Bij eerder genoemde maten wordt uitgegaan van de maximale werkhoogte. Let altijd goed op bij het opbouwen van een rolsteiger. Mocht er iets verkeerd gaan, dan heb je in ieder geval alle risico’s nagelopen.  

Nog niet zeker? 

De maximale opbouwhoogte is altijd afhankelijk van de fabrikant. Vaak is de eerder genoemde 22 meter of 14 meter toereikend. Informeer bij twijfel de fabrikant van de rolsteiger. Zij moeten aangeven tot welke hoogte er veilig kan worden gewerkt met de rolsteiger. Het niet naleven van deze regels kan tot ernstige ongevallen leiden. Ook kunnen er bij controles sancties worden opgelegd. Het is van belang dat je de rolsteiger verantwoord gebruikt.  Er zijn dus veelgebruikte maten die bij verschillende fabrikanten overeenkomen. Twijfel je over de maximale hoogte? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de fabrikant van de rolsteiger. Zij moeten je precies kunnen vertellen wat de maximale werkhoogte is.