Duurzaam Vandaag
Image default
Zakelijke dienstverlening

Omzetbelasting is misschien het best bekend als btw

Omzetbelasting is misschien het best bekend als btw. Vooral voor ondernemers kan dit grote gevolgen hebben. Naast het claimen van deze belasting, moeten ze deze ook betalen. Er zijn echter verschillende tarieven naargelang de ondernemer goederen verkoopt of diensten verleent. Hoe deze belastingen werken leggen we uit aan de hand van voorbeelden uit ons eigen bedrijf.

Wat heb ik nodig?

Om uw omzetbelasting te berekenen, heeft u allereerst informatie nodig over uw inkomsten en uitgaven. Voor meer informatie over het berekenen van uw omzetbelasting kunt u contact opnemen met financieel adviseur in Amersfoort Harvest Finance. Als u gebruik wilt maken van een accountant, neem dan rechtstreeks contact met hen op. Ze kunnen een vergoeding vragen voor hun tijd.

De Nederlandse overheid vereist dat iedereen die meer dan € 10.000 per jaar verdient, zich bij de Belastingdienst laat registreren. Dit betekent dat als u minder verdient dan dit bedrag, u zich niet hoeft aan te melden. Maar als u meer verdient dan dit bedrag, moet u zich registreren.

Als u goederen verkoopt, moet u de verschuldigde belasting over de toegevoegde waarde aangeven. Er zijn twee soorten btw: gewone btw en verlaagde btw. Bij de verkoop van goederen wordt standaard btw in rekening gebracht. Bij het verlenen van diensten wordt verlaagde btw toegepast. Beide vormen van btw zijn van toepassing op zowel bedrijven als particulieren.

U kunt kiezen tussen het indienen van kwartaal-, maand- of jaarrapportages. Kwartaalrapportage is meestal voldoende voor kleine bedrijven. Voor middelgrote ondernemingen wordt maandelijkse rapportage aanbevolen. Jaarverslaglegging is geschikt voor grote organisaties.

 

Wanneer moet ik mijn melding doen?

De indieningstermijnen variëren afhankelijk van het type bedrijfsactiviteit. Over het algemeen moet de indiening binnen drie maanden na het einde van elke financiële periode worden ingediend. De rapportageperiodes zijn doorgaans een maand lang. Daarom valt de deadline ergens rond half juni. Het hangt af van wat voor soort activiteiten u het afgelopen kwartaal heeft uitgevoerd.

Hoeveel kost het?

Afhankelijk van welke vorm van belastingheffing van toepassing is, wordt u één of twee keer belast. Eenmaal verwijst naar het standaard btw-tarief, terwijl dubbel verwijst naar het lagere tarief. Dubbele btw is alleen van toepassing op bepaalde soorten bedrijven zoals restaurants en hotels.

Belastingregels verschillen enigszins per regio. Neem contact op met uw lokale belastingkantoor voordat u nieuwe projecten start.

Krijg ik terug betaald?

Nee. Uw betaling komt rechtstreeks in de staatsbegroting. Al het ingezamelde geld gaat naar de aflossing van de staatsschuld.

Is het mogelijk om een deel van mijn belastingbetalingen terug te vorderen?

Ja! U kunt een deel van uw belastingbetalingen terugvragen via een teruggaafregeling genaamd “BTW-teruggave”. Meer details hier.

Zijn er andere manieren om mijn belastingaanslag te verlagen?

Hier zijn enkele tips om uw belastingdruk te verminderen:

– Koop geen dure auto’s. Auto’s die zijn ingeschreven onder de tweede categorie voertuigen zijn vrijgesteld van registratierechten.