Duurzaam Vandaag
Image default
Zakelijk

Het belang van energiemanagement: leidt een energiebewuste onderneming

Energie opwekken kan tegenwoordig op aardig veel verschillende manieren. Zo is er wind-energie door middel van windmolens, aardgas dat wordt gewonnen, biogas, aardolie en zonne-energie door het plaatsen van zonnepanelen. 

 

Iedere maand komt de energierekening binnen. Je krijgt te zien hoeveel je kwijt bent deze maand aan het gebruiken van energie en in veel gevallen zien bedrijven en particulieren dat de rekening enorm hoog is, maar hebben ze geen idee waarom.

 

Daarom is energiemanagement zo belangrijk. Door een goed overzicht te houden op je energieverbruik, voorkom je die hoge rekening

Energiemanagement: wat houdt dit precies in?

Wat houdt energiemanagement precies in? In het kort is het managen van energie, zowel binnen bedrijven als thuis. Het doel van het managen van je energie, is natuurlijk de energieprijs omlaag krijgen en een zuiniger leven leiden. Dit heeft vele voordelen voor jou als bedrijfseigenaar, en tegelijkertijd voor het milieu. 

Hoe kun je jouw energiemanagement verbeteren?

Hoe begin je aan het managen van je energie? Voornamelijk binnen bedrijven wordt er aanzienlijk veel energie verbruikt die betaald moet worden. Thuis is het een stuk gemakkelijker om hierop te besparen. Je kunt bijvoorbeeld overschakelen naar zonnepanelen, of je maakt de switch naar zuinigere lampen. In kantoorpanden is dit een stuk minder makkelijk om over na te denken.

 

Allereerst kan een energiescan je al enorm op weg helpen. Dit is een scan van jouw bedrijf dat gedaan wordt door een specialist. Deze analyseert al jouw energieverbruik en legt dit vast. Daarna ontvang jij een mooi overzicht van alles waar jouw bedrijf energie in stopt en kan je direct zien waar de meeste energie naartoe gaat. 

 

Op basis van deze uitslagen kan je op gepaste wijze beginnen met besparen. Als voorbeeld kun je ervoor zorgen dat de lichten binnen jouw bedrijf op een timer staan. Zo branden ze bijvoorbeeld niet tijdens vakanties en feestdagen, wanneer er niemand op kantoor is. 

 

Een andere slimme tip, is om een kijkje te nemen naar jouw energiecontract. Het kan zomaar voorkomen dat deze veel te hoog staat afgesteld en je per maand meer betaalt dan nodig. Begin nu aan energiemanagement en draag bij aan het milieu en de energierekening!