Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Industrielampen in de woonkamer

Industriële lampen zijn de meest verkochte lampen van het moment. Er is geen trend die in zo’n korte periode zo populair is geworden.  Wil jij weten hoe dat zo is gekomen? En hoe passen deze grote industriële lampen in de woonkamer? Het leek ons een leuk idee om dat eens uit te zoeken.

Oorsprong industriële lampen.

In Engeland begon rond 1750 de industriële revolutie. Het werk veranderde radicaal. De productie van fabrieken was sneller en efficiënter. De mensen moesten meer simpel werk verrichten in korte tijd. Door verlichting kon men dag en nacht gebruik maken van de dure machines. In het begin werkte men met daglicht, want de gloeilamp kwam pas rond 1879. Nu kon men ook  ’s nachts werken. Het ontwerp van deze industriële lampen was gebaseerd op functionaliteit en degelijkheid. De grote stalen bakken kaatsten het licht naar de werkvoer. TL- was energiezuiniger en duwde de grote lompe industrielampen naar de vergetelheid.

Industriële lampen thuis.

Anderhalve eeuw later zijn deze lampen populairder als ooit. Oud is weer in. Hanglampen waren de oplossing in de jaren 1800 / 1900. Soms zijn deze lampen  voorzien van emaille. Dit is een beschermlaag van verhit glas. Originele lampen bestaan er bijna niet meer, de lampen worden bewust oud nagemaakt. Het kan men niet oud genoeg lijken. De meeste originele fabriekslampen komen nu uit Polen. De nettere versie is echter populairder. Dit zijn nieuwe industriële lampen voorzien van een nette verflaag. Industriële lampen passen in vrijwel elk interieur. Ben je opzoek naar inspiratie? Dit artikel over industriële hanglampen is ook zeer interessant. Kleine tip voor de originele industriële lampen: Deze lampen moeten wel zijn omgebouwd. Online betaal je geen benzinekosten of parkeergeld. Erg belangrijk dat een webshop wel een keurmerk heeft. Let op: ga geen appels met peren vergelijken. Kwaliteit speelt bij dit soort lampen absoluut een rol.

Industriële wandlampen

Persoonlijk vind ik de industriële wandlampen ook erg gaaf! Deze zijn vrijwel allemaal niet origineel. Het was in die tijd totaal niet praktisch. Maar deze nieuwe wandlampen worden gewoon voorzien van de gewilde oude looks. Met grote moeren en lompe draaivleugels.

http://interieur-verlichting.blogspot.nl/2014/10/de-5-must-havens-van-de-nieuwe.html