Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

De daas ook wel de paardenvlieg genoemd zorgt voor veel overlast bij paarden en mensen

De daas ook wel de paardenvlieg genoemd zorgt voor veel overlast bij paarden en mensen, een dazenval vangt deze bijtende vliegen!

Een daas is een bijzondere vlieg die ook wel de > paardenvlieg <, blinde en horzel genoemd wordt. Dit vervelende insect zorgt voor hinderlijke beetwonden en in sommige gevallen zelfs voor flinke ontstekingen. Daarnaast hebben mens en dier veel angst bij het zien van het insect de daas aangezien ze werkelijk belagend zijn. Inmiddels wordt er veel gebruikt gemaakt van dazenvallen, Een dazenval zorgt ervoor dat de dazenplaag ontzettend snel wordt aangepakt en dat je zonder irritatie buiten kunt genieten van het mooie en zonnige weer.

Wat is een dazenval en wat is de werking van een dazenval ?

In principe werkt een dazenval op een snel verklaarde manier. Namelijk een zwarte dazenbal stelt de achterkant van een dier voor of van het lichaam van een mens. In de ogen van een daas dan tenminste. Dazenogen kunnen alleen licht en donker onderscheiden (infrarode waarneming). Warme objecten stellen in hun ogen een prooi voor, omdat er dan veel bloed te vinden valt. Een daas heeft bloed nodig voor haar eitjes. De bal hangt in de zon en wordt hierdoor heel erg warm. De gelokte daas verwisselt de bal met een warmbloedig levend wezen. De daas zal proberen de bal te steken, maar zal al snel opmerken dat dit niet gaat werken. Door de slechte vliegkunsten van een daas kan deze alleen maar naar boven vliegen. Hier verwachten ze te kunnen genieten van hun vrijheid en opzoek te kunnen gaan naar een volgende prooi, maar niets is minder waar. Het vangscherm die om de dazenbal bevestigd zit als een soort lampenkap leid de daas recht de opvangbeker in. De daas kan nu nog met geen mogelijkheid ontsnappen en mens en dier zijn zo op een eenvoudige manier van de dazen af.

 

In de onderstaande viedo kan je goed zien hoe dazen de emmer / bal aanzien voor een prooi en hoe je zelf goedkoop een daznval kan maken. 

Het dazenseizoen en de vangsten 

In de maanden april tot en met september ervaren ontzettend veel mensen en dieren last van de vervelende dazen. Tijdens het mooie weer zitten mensen bij het zwembad, drinken wat op een terras, spelen met de kinderen in de tuin en ga zo maar door. Het is dan heel vervelend dat één zoon klein insect deze dag al kan verpesten. Daarom is het van belang om op deze locaties dazenvangers te plaatsen, zodat de overlast zo snel mogelijk wordt verminderd. Dazen houden zich overwegend in de buurt van water op, zoals bij meren, rivieren, vijvers, waterplassen of zwembaden. Voordat u op deze locaties een dazenval plaatst, moet er eerst worden uitgezocht waar de zon op staat. Alleen daar zal de val het beste werken en het beste resultaat opleveren. Ook moet je de val plaatsen op een plek waar lichte wind staat zodat de bal of emmer beweegt.  Wanneer de val helemaal vol zit met ‘’dode’’ dazen moet deze geleegd worden. Afhankelijk van het resultaat moet deze wekelijks of op sommige dagen zelfs dagelijks geleegd worden. Omdat de dazenvrouwtjes al vanaf april actief zijn wordt het aangeraden om al een dazenval in die maand al te plaatsen. Een dazenval vangt gifvrij en is milieuvriendelijk, daarnaast heeft de val geen bijvangsten en zijn vlinders en andere stuifinsecten veilig. Als u veel weilanden of een ander groot stuk grond hebt, wordt het aangeraden om voor een goed resultaat en de daas zo snel mogelijk aan te pakken per 10.000 m2 dat gelijk is aan 1 hectare 1 dazenval te plaatsen.

Hoe kun je jezelf en uw paarden naast een dazenval ook nog beschermen?

Naast het plaatsen van een dazenvanger kunnen er nog veel meer dingen worden gedaan tegen een daas. Ook al staat er een dazenvanger in het weiland, kunnen er nog dazen zijn die bijten. In dit geval is het voor het paard het fijnst dat hij beschermt is met een vliegendeken die de paarden niet alleen beschermen tegen dazen, maar ook tegen horzels. Niet alleen vliegendekens helpen voor extra bescherming, maar ook kun je gebruik maken van verschillende dazensprays. Dazensprays zorgen ervoor dat een daas na het landen op het paard zo snel mogelijk weg wil. 

Dazensprays zorgen ervoor dat een paard niet belemmerd wordt tijdens een buitenrit of andere activiteiten en kan deze hierdoor gewoon volmaken. Kort samengevat het is ontzettend belangrijk dat er wat wordt gedaan tegen de dazen. Het is hoofdzakelijk om een dazenval te plaatsen, maar niet minder belangrijk om ook op andere zaken te letten. 

https://sticky-trap.nl