Duurzaam Vandaag
Image default
Wijn

Rode wijnglazen zijn bepalend voor de hoeveelheid alcohol

Eén wijntje bij het eten en je mag nog best een rondje rijden. Tenminste dat is wat we allemaal denken zodra we een glaasje voor onszelf inschenken. Er is alleen één probleem en dat is dat het wijnglas bepaalt hoeveel alcohol we nu eigenlijk ophebben. In Iowa, Amerika is een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid alcohol dat we binnen krijgen in combinatie met rode wijnglazen. Uit het onderzoek is gebleken dat we soms in werkelijkheid wel twee tot drie glazen wijn drinken uit één glas. De rode wijnglazen zijn namelijk bepalend voor de hoeveelheid alcohol die we schenken.

Grote diversiteit in rode wijnglazen.

Als we naar een rode wijnglazen shop gaan dan merken we al snel dat het aanbod in wijnglazen groot is. Als we een bierglas nemen dan zijn de afmetingen eigenlijk altijd even groot. Bij rode wijn zijn de afmetingen niet officieel vastgelegd. Er zijn dus wijnglazen van 200 ml, maar ook rode wijnglazen met 500 ml of groter. Daarnaast bepaalt de vorm vaak ook nog eens hoeveel alcohol er in een glas gaat. Gemiddeld schenken we ongeveer 12% meer wijn in een wijnglas dan officieel bedoeld is. We weten niet goed hoe vol een wijnglas precies moet. Het enige wat we wel weten is dat er een bepaalde hoeveelheid zuurstof bij moet kunnen om zo te voorkomen dat de smaak verloren gaat. Want hoeveel rode wijn moet er nu eenmaal in een glas van 500 ml? Dit soort vragen stellen we onszelf regelmatig en uiteindelijk doen we gewoon iets wat ons het beste lijkt. Uiteindelijk blijkt dit een stuk duurder te zijn dan verwacht.

De manier van inschenken bepaalt de hoeveelheid.

De rode wijnglazen zouden vooral bepalend zijn voor de hoeveelheid rode wijn die we inschenken. Tenminste dit wordt vaak beweerd door de meeste wijnliefhebbers en door het onderzoek uit Iowa. Uit verder onderzoek is gebleken dat niet alleen het wijnglas zelf bepalend is voor de hoeveelheid wijn die we inschenken. Natuurlijk schenken we wel meer wijn in als er rode wijnglazen van 500 ml op tafel staat. Maar uit onderzoek is gebleken dat we in hetzelfde glas nog meer schenken als we deze in de hand houden. We schenken dan ongeveer 12% meer in dan als we een wijnglas op tafel neerzetten. Maar ook de kleur van de wijn kan bepalend zijn voor de hoeveelheid wijn die we inschenken. Witte wijn schenken we bijvoorbeeld al sneller teveel in dan rode wijn. Dit komt doordat we de hoeveelheid wijn beter kunnen zien in een wit wijnglas.

Hoeveel rode wijn moeten we nu werkelijk inschenken?

Als je nog wil auto rijden dan is het slim om de rode wijnglazen met 100 ml wijn te vullen. Overigens is dit nog wel afhankelijk van de hoeveelheid alcohol dat er in de wijn zit. Bij 12% mag er nog gereden worden als er 100 ml wijn gedronken wordt. Als je gewoon thuis blijft en wil genieten van rode wijn dan kan je het beste naar de verandering in de rode wijnglazen kijken. Ieder wijnglas begint vaak bol en wordt vervolgens wat smaller. Vanaf dit punt kan je het beste stoppen met schenken en komt er voldoende zuurstof bij de wijn. Voor de rest is het natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak.

http://www.rode-wijnglazenshop.nl