Duurzaam Vandaag
Image default
Vervoer en transport

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een boot?

Elke zomer zie je groepjes mensen varen in de grachten van Amsterdam en oh wat ziet dat er toch gezellig uit. Stiekem droom je ook van je eigen boot zodat jij de volgende keer kan varen met je vrienden. Heerlijk de vrijheid om lekker te kunnen varen zonder dat je daarvoor een boot moet huren. Dus je gaat toch maar eens op het internet zoeken wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een boot. En toen kwam je op dit leuke artikel uit 🙂 We zullen je graag antwoord geven op deze vraag. 

Wat heb je allemaal nodig? 

Bij het kopen van een boot komt er altijd een hele hoop papierwerk kijken. En de vraag is ook of je een boot gaat kopen waar je een vaarbewijs voor nodig hebt of niet. Zoek eerst uit welke boten je zonder vaarbewijs kan besturen of voor welke je een vaarbewijs nodig hebt. Als je dat eenmaal hebt uitgezocht is het ook handig om eens een kijkje te nemen bij de Watersport winkel Bootschappen. Op deze webshop kan je alles vinden wat je voor een boot nodig hebt. Wellicht realiseer je wel dat een boot ook voor onderhoud nodig hebt. En als een onderdeel kapot gaat of vervangen moet worden dan moet je daar natuurlijk wel geld voor hebben.

 

We willen je met dit bericht zeker niet demotiveren om een boot aan te schaffen, maar wel op de hoogte brengen van alles wat er bij komt kijken. 

 

Wanneer je een tweedehands boot koopt raden we je aan om een aankoopkeuring te doen. Zeker als je weinig verstand hebt van boten. Op deze manier bescherm je jezelf tegen eventuele kosten die komen als de boot mankementen heeft. Controleer ook altijd een fender bij de boot mochten die toe zijn aan vervanging dan weet je dat ook alvast. 

Papierwerk

Om aan te kunnen tonen dat de boot jouw eigendom is, heb je eigendomspapieren nodig. Daarnaast heb je ook scheepspapieren nodig en nog een aantal Btw-verklaringen. Als je je boot uit het buitenland haalt dan heb je ook een douane bewijs nodig. 

De boot stallen

Na het kopen van een boot of eigenlijk al daarvoor moet je inzicht hebben waar je de boot wil stallen en hoeveel dat kost. Als je een boot in de grachten van Amsterdam laat dan is dat niet gratis. Net zoals je voor een haven ook vaak moet betalen. Als je zo min mogelijk kosten kwijt wil zijn aan het stallen van de boot dan heb je helaas geen geluk als je het in een hoofdstad wil laten. Mocht je ruimte hebben bij een slootje bij je huis en het is toegestaan om je boot daar te laten dan is het natuurlijk ideaal. 

 

https://www.bootschappen.nl/