Duurzaam Vandaag
Image default
Vervoer en transport

De toekomst van elektrisch rijden

De vraag is niet meer: Gaan we allemaal elektrisch rijden? Nee, de vraag is: Wanneer gaan we allemaal elektrisch rijden? We kunnen er niet meer omheen. Overheden zetten veel in om de productie van nieuwe brandstof auto’s te verbannen. Er zijn zelfs milieuzones waar je met een oude dieselmotor niet meer mag rijden. Diverse fabrikanten houden hier rekening mee en brengen elk jaar meer elektrische auto’s uit. In deze blog nemen we jou mee in de belangrijkste ontwikkelingen rondom elektrisch rijden.

Op vakantie met je elektrische auto

1 van de grootste nadelen van een elektrische auto is de oplaadinfrastructuur in het buitenland. Wil je een laadpaal kopen in Nederland? Dan heb je genoeg mogelijkheden, maar dit is in het buitenland nog niet overal het geval. We zijn er wel van overtuigd dat we binnen een aantal jaar door heel europa kunnen touren met de elektrische auto. Waar we in Nederland een forse stijging zien in het aantal laadpalen, is dit gelukkig ook in andere europese landen het geval. Ze gaan niet zo snel als Nederland, maar ook kleinere stappen maken een groot verschil.

Brandstof motoren worden verleden tijd

Wij gaan er vanuit dat in de toekomst geen nieuwe brandstof auto’s meer gemaakt worden. Dit is ook terug te zien in de beslissingen die de grote marktleiders nemen. Waar de meeste automerken vanaf 2030 volledig elektrisch willen zijn, neemt Jaguar een ruwe beslissing. Zij gaan per 2025 geen enkele nieuwe Jaguar meer op de markt brengen die een brandstof motor heeft. Dit is wel een uitdaging en vooral van Jaguar hadden we dit niet verwacht. Zij staan namelijk niet bekend om hun elektrische auto’s zoals bijvoorbeeld de Volkswagen E-Golf.

Volvo en Ford willen vanaf 2030 overstappen naar een elektronisch aanbod waarbij zij vaarwel zeggen tegen brandstof motoren. Tot 2026 breidt Ford het aanbod van plug-in hybrides zodanig uit dat er in dat jaar geen modellen meer op de markt komen die nog niet een elektromotor aan boord hebben. Op deze manier zorgen zij ervoor dat ze stap-voor-stap volledig elektrisch willen rijden. 

Schoner rijden

Elektrisch rijden biedt ons een schoner alternatief voor dagelijks vervoer. Brandstof motoren zijn erg vervuilend en hebben veel invloed op de huidige klimaatproblemen. Elektrisch rijden is natuurlijk minder milieubelastend en in de toekomst neemt dit alleen maar toe. Momenteel rijden er veel elektrische auto’s in de vorm van een plug-in hybride en hybride. Dit houdt in dat zij niet volledig elektrisch zijn en nog steeds milieubelastend zijn. Gelukkig zijn de auto’s in de toekomst volledig elektrisch en volledig milieuvriendelijk!