Duurzaam Vandaag
Image default
Vakantie

Vakantie in Nederland: veel lol, maar hoe zit het met duurzaamheid?

Vergeleken met vorig jaar plannen meer Nederlanders dit jaar vakanties. In feite heeft 80 procent van de Nederlanders dit jaar vakantieplannen, tegen 70 procent vorig jaar.

 

Het aantal mensen dat internationale bestemmingen bezoekt is toegenomen. Dat meldt de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

 

29% van de Nederlanders koos er vorig jaar voor zijn vakantie in eigen land door te brengen, en dat aantal zal dit jaar naar schatting nog stijgen. Dit komt onder andere door de angst voor een mogelijke crisis. Milieuvriendelijk zijn wordt daarnaast ook een steeds grotere zorg voor Nederlandse vakantiegangers. Vele Nederlandse vakantiegangers denken dan ook aan duurzaamheid op lange termijn bij de keuze hoe ze hun vakantie doorbrengen.

 

In deze blog zullen wij verschillende vragen beantwoorden die te maken hebben met duurzaam reizen in Nederland. Wil je meer weten over duurzaam reizen in nederland? Bekijk de blogoverzicht pagina van The Green Tourist eens!

 

Bestaat duurzaam reizen?

Echt helemaal duurzaam reizen bestaat helaas nog niet. We kunnen echter wel streven naar duurzaam reizen. Dit is mogelijk als we bewuster keuzes maken over hoe we reizen. We kunnen maatregelen nemen om onze invloed op het milieu en de plaatselijke gemeenschappen te verminderen. Ga bijvoorbeeld niet meer met het vliegtuig. Dit maakt al een enorm groot verschil.

 

Heeft groen reizen een groot positief effect op ons milieu?

Ja, groener reizen heeft een groot positief effect op het milieu. De reisbranche is namelijk verantwoordelijk voor een groot percentage van de wereldwijde uitstoot van CO-2. Momenteel is de reisbranche namelijk verantwoordelijk voor ongeveer acht procent van de totale wereldwijde uitstoot. Dat is een enorme hoeveelheid, en die neemt alleen maar toe.

 

Wat kan ik doen om mijn reizen duurzamer te maken?

Als je je reizen duurzamer wilt maken, zijn er enorm veel dingen die je kunt doen.

 • Erg veel kleine veranderingen. Er zijn enorm veel kleine dingen die je kunt doen om je reis duurzamer te maken. Bekijk deze pagina met duurzame reistips eens voor goede duurzame tips.
 • Probeer zo mogelijk niet te vliegen. Als je toch moet vliegen, kies dan voor de milieucompensatie.
 • Overweeg bijvoorbeeld de trein te nemen in plaats van te vliegen. Langzaam reizen is veel duurzamer dan snel reizen! Ook de bus is dus een duurzamere reisoptie dan de trein.
 • Je kunt ook proberen in milieuvriendelijker accommodaties te overnachten. Overweeg eco-lodges, campings, en hostels. Er zijn nu veel mogelijkheden voor duurzame accommodaties over de hele wereld .
 • Blijf in Nederland in plaats van naar het buitenland. Bekijk deze blogs om te achterhalen hoe duurzamer vakantievieren in Nederland mogelijk is.

 

Wat zijn de beste duurzame bestemmingen in Nederland?

Er zijn veel duurzame bestemmingen waar je uit kan kiezen in Nederland. De beste duurzame bestemmingen in Nederland zijn wat ons betreft:

 • Ameland
 • De Veluwe
 • Giethoorn
 • Texel
 • Vlieland
 • Schiermonnikoog

 

Wat zijn jouw favoriete duurzame bestemmingen in Nederland? Laat het ons weten !

 

Bekijk hier de video over duurzaamheid op Texel

 

Reizen kan en moet duurzamer. De grote uitdaging die we onszelf stellen is dat dit niet ten koste mag gaan van het plezier om de ervaring. We willen je laten zien hoe geweldig duurzaam reizen kan zijn!

https://greentourist.nl