Duurzaam Vandaag
Image default
Tweewielers

Onderhoudstips voor racefiets en mountainbike

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je racefiets of mountainbike? Dan is het erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het onderhoud. In welk seizoen je ook naar buiten gaat, er zijn altijd weersinvloeden die in potentie schadelijk kunnen zijn. Regen en sneeuw kunnen zorgen voor roestvorming, om over het zout dat op winterse wegen gestrooid wordt nog maar te zwijgen. Geen probleem, zolang je maar goed voor je fiets zorgt. Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van jouw vervoersmiddel!

1. Alles in huis?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Check daarom voordat je aan een onderhoudsbeurt begint, of je alle benodigde spullen in huis hebt. Denk daarbij aan de volgende spullen:

  • een emmer
  • ontvetter
  • smeerolie
  • een goede borstel
  • schoonmaakdoek
  • spons

Schoonmaakspullen compleet? Dan kun je aan de slag.

2. Fiets schoonspuiten

Start de schoonmaakbeurt met heel veel water. Om je mountainbike goed schoon te kunnen maken is het namelijk van belang dat al het losse vuil eraf is. Je kunt een hogedrukspuit of tuinslang gebruiken, maar let er dan wel op dat de kraan niet volledig op staat. Als de waterstraal te hard is, spuit je namelijk niet alleen vuil maar ook vet weg. Terwijl onderdelen zoals balhoofd en trapas dat vet juist nodig hebben. Pak je het daarom liever wat voorzichtiger aan? Gebruik dan een natte doek in plaats van de tuinslang. Dan weet je zeker dat je niets beschadigt. Wil je direct een mountainbike heren of dames aanschaffen? Neem dan eens een kijkje online.

3. Ontvetten

Ontvetter is heel belangrijk voor je mountainbike. Hiermee verwijder je namelijk heel makkelijk vuil, vet en strooizout van het frame, de wielen en de pedalen. Zeker voor de pedalen is dit erg belangrijk. De ontvetter zorgt er namelijk voor dat er minder wrijving en daardoor ook minder slijtage is. Er zijn verschillende ontvetters te koop. Geconcentreerde ontvetter is het meest geschikt voor de draaiende onderdelen. Aangelengde ontvetter is beter geschikt voor wielen en frame. Voor het ontvetten van de ketting kun je eventueel een ‘dirty little scrubber’ gebruiken. Je kunt dit apparaatje vullen met ontvetter en daarna om je ketting klikken. Draai vervolgens je pedalen achteruit, zodat alle schakels van de ketting langs de scrubber komen. Handig, want zo houd je je handen schoon. Niet bang voor vieze handen? Dan volstaat een gewone borstel natuurlijk ook.

https://fietsvergelijkers.nl/