Duurzaam Vandaag
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is gazon vilt?

Als definitie is gazonvilt de laag van voornamelijk dood grasweefsel tussen de groene vegetatie van het gras erboven en het wortelsysteem en de bodem eronder. Een dunne laag vilt in gazons zorgt voor isolatie tegen extreme temperaturen en schommelingen in de vochtigheid van de bodem. Over het algemeen begint een laagje vilt een probleem te vormen wanneer het 2,5 cm dik wordt. Het proces om milde gevallen van vilt te verwijderen, staat bekend als “verticuteren“.

Samenstelling van gazonvilt

Gazonvilt bestaat uit stengels en wortels die nog niet zijn afgebroken, of “vergaan”. De opbouw van vilt begint wanneer gras sneller organisch afval produceert dan het kan worden afgebroken. Als het te dik wordt, blokkeert deze laag lucht, water en voedingsstoffen uit het wortelsysteem, waar ze nodig zijn om uw grasplanten goed te onderhouden. Een dikke laag vilt bevordert ook ziekten en insectenplagen in uw gazon.

Effecten

De problemen als gevolg van een dikke laag gazonvilt gaan verder dan dergelijke redelijk intuïtieve problemen. Het zal u misschien verbazen dat het u zelfs kan beletten uw gras correct te maaien. Plekken in uw gazon die geplaagd worden door een bijzonder dikke laag vilt zullen een sponsachtige consistentie ontwikkelen. Wanneer u deze plekken tijdens het maaien raakt, zakken de wielen naar beneden, waardoor u uw gazon scalpeert.

Preventie

De vorming van vilt in de loop der tijd is onvermijdelijk. Bepaalde handelingen kunnen de vorming van een te dikke laag echter versnellen. Vermijd praktijken die uw gras in een onnatuurlijk hoog tempo doen groeien. Te veel stikstof verhoogt de productie van wortel- en stengelweefsel, wat de vorming van vilt bevordert. Vilt hoopt zich op wanneer de bodemomstandigheden geen hoge populatie van organismen ondersteunen die de afbraak bevorderen. Zure bodems (5,5 of hoger) remmen de micro-organismen die afval afbreken, waardoor de viltlaag zich ophoopt. Grond met veel klei of zand heeft een lage populatie micro-organismen, en verdichte grond met een slechte structuur heeft ook een lage microbiële activiteit, wat leidt tot een hogere ophoping. Bodemtests zijn een goede manier om inzicht te krijgen in de samenstelling van uw bodem en wat er eventueel aan de bodem moet worden toegevoegd voor een beter gazon.

U moet bijvoorbeeld niet:

 

Het gras overmatig water geven. Of te veel stikstofhoudende kunstmest geven. Vermijd bovendien overmatig gebruik van pesticiden. Waarom? Omdat bestrijdingsmiddelen regenwormen kunnen doden, en regenwormen zijn een van uw bondgenoten tegen de opbouw van vilt. In de kern is het probleem van vilt gebaseerd op het feit dat organisch materiaal niet goed wordt afgebroken; in plaats daarvan blijft het daar gewoon liggen en vormt het een barrière. Overal waar veel regenwormen actief zijn, zal de afbraak van organisch materiaal worden versneld.

 

Vermindering van gazonvilt

U weet nu wat gazonvilt is, wat het veroorzaakt en waarom het een probleem is, maar hoe kunt u het probleem oplossen? Er zijn twee antwoorden, en het juiste antwoord hangt af van de ernst van uw probleem: verticuteren en beluchten.

 

Wat is beluchten?

Beluchting is een proces dat wordt gebruikt door hoveniers om lucht en water door te laten dringen in de grond onder het gras. Omdat planten beide elementen nodig hebben om te overleven en te groeien, is beluchting essentieel om uw gazon gezond te houden.

 

In minder ernstige gevallen is verticuteren een geschikte oplossing. Dit houdt in dat u de viltlaag verwijdert door het krachtig weg te harken. Er bestaan speciale harken voor dit werk, “verticuteerharken” genoemd. Een gewone bladhark is niet grondig genoeg en laat vilt achter.

 

In ergere gevallen kunt u een bewerking uitvoeren die bekend staat als “kernbeluchting”. Deze taak wordt meestal uitgevoerd met een machine, die bekend staat als een “verticuteermachine”.