Duurzaam Vandaag
Image default
Tuin en buitenleven

Vloerisolatie met EPS parels

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden waarmee een woning geïsoleerd kan worden. Denk dan aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, kruipruimte isolatie of vloerisolatie. In deze blog zal er gekeken worden naar vloerisolatie, en dan met name naar vloerisolatie met EPS parels. De afkorting EPS staat voor expanded polystyrene, dit zijn korrels die je kunt herkennen aan de grijze kleur. EPS parels zijn met name geschikt wanneer je last hebt van vochtproblemen in de woning. Door gebruik te maken van EPS parels wordt houtrot voorkomen en zorgt het voor een verbeterd klimaat in de woning. 

Wat zijn deze isolatieparels

EPS parels zijn kleine korrels die je kunt herkennen aan de grijze kleur, qua grootte lijkt het een beetje op piepschuim. De korrels bestaan voornamelijk uit koolstof én waterstof, deze parels zijn dus goed voor het milieu en vormen geen bedreiging voor je gezondheid. Sinds EPS korrels al tientallen jaren gebruikt worden bij het isoleren van woningen, is men best wat te weten gekomen over deze vorm van woningisolatie. Zo blijkt dat de EPS korrels na 40 jaar nog steeds dezelfde isolatie waarde hebben, overtijd is er dus geen verlies van isolatie waarde. Mocht je op den duur besluiten de korrels te laten verwijderen, dan kan dat, de korrels worden dan gerecycled.  

 

Wat zijn de voordelen van deze EPS parels? 

Ten eerste zijn EPS korrels eenvoudig aan te brengen. Zo worden de korrels met speciale apparatuur in de kruipruimte gespoten, dit is een klus die binnen 1 dag afgerond kan worden. Ten tweede zijn EPS parels uitermate geschikt om te gebruiken wanneer je last hebt van vocht in de woning. De vochtparels zijn namelijk vochtwerend en zorgen daarom voor een lagere vochtigheidsgraad in de woning. Door de lagere vochtigheidsgraad verbetert het klimaat in de woning sinds er minder vocht aanwezig is.