Duurzaam Vandaag
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe kiest u een dakmateriaal voor uw huis?

 

Wanneer u een nieuw huis koopt, zal de bouwer een dakbedekking kiezen die volgens hem de tand des tijds en het regionale weer zal doorstaan. Als uw huis ouder is of als u renoveert, dan moet u kiezen welke dakbedekking u voor uw huis wilt gebruiken. Er zijn veel verschillende dakbedekkingsmaterialen; deze vijf gemeenschappelijke opties zijn het meest populair onder huiseigenaren:

 

 

Kleitegels

Kleitegels zijn de meest traditionele dakbedekking ter wereld. Ze worden al meer dan 2000 jaar gebruikt in verschillende delen van de wereld en zijn samengesteld uit klei, zand, water en natuurlijke pigmenten. Kleitegels zijn zwaar en sterk, met een lange levensduur. Ze beschermen uw huis ook tegen rot en brand. Kleitegels zijn poreuze materialen, wat betekent dat ze uitstekend water en vocht kunnen verwerken. Maar ze zijn niet erg energie-efficiënt, wat betekent dat ze in de zomer voor veel warmte op uw dak en in uw huis kunnen zorgen. Kleitegels kunnen in een groot aantal kleuren worden gemaakt, zodat u een kleur kunt kiezen die past bij de architectuur en het ontwerp van uw huis.

 

Metalen dakbedekking

Metalen dakbedekking is een uitstekende keuze als u op zoek bent naar een onderhoudsarm dak. Metaal is een robuust materiaal dat even lang kan meegaan als dakgoten, maar het vergt zeer weinig onderhoud, waardoor het een goedkope oplossing is. Metalen dakbedekking is energie-efficiënt en helpt uw huis te beschermen tegen weer, zon en vuur. Sommige metalen dakbedekkingen worden geleverd met een ingebouwde isolatie, die uw energiekosten nog verder kan verlagen. Metalen dakbedekking is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en stijlen, zodat u een afwerking kunt kiezen die bij uw huis en bouwstijl past. Een nadeel van metalen dakbedekking is dat het erg luid kan zijn als het regent. Het geluid van regendruppels die op het dak vallen kan vooral luid zijn bij winderig weer.

 

Opgebouwde daken (BUR).

BUR is een mengsel van materialen, waaronder minerale vezels, asfalt en glasvezel. Het is een kosteneffectieve oplossing voor dakbedekking, maar het is niet zo duurzaam als andere dakbedekkingsmaterialen. BUR is energie-efficiënt en helpt uw huis te beschermen tegen weer, zon en brand. BUR is lichtgewicht, wat het gemakkelijk maakt om op uw dak te installeren. Het komt ook in een brede waaier van kleuren, wat betekent dat u een afwerking kunt kiezen die bij uw huis en architecturale stijl past. BUR is niet zo duurzaam als andere dakbedekkingsmaterialen. Als u in een gebied woont waar het vaak hard waait, kunt u een alternatief overwegen.

 

Platte daken

Houten overkappingen met platte daken worden gebouwd met waterdichtmakende materialen en zijn verkrijgbaar in een groot aantal afwerkingsopties. Het zijn lichte materialen die gemakkelijk te installeren zijn en op bijna elk type dak kunnen worden geïnstalleerd. U kunt kiezen uit een groot aantal materialen zoals rubber, PVC, synthetisch rubber, kunststof en ceder shingles. Platte daken zijn energie-efficiënt en helpen uw huis te beschermen tegen weer, zon en vuur. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk te installeren, waardoor ze een geweldige optie zijn voor een doe-het-zelfproject. Het grootste nadeel van platte daken is dat ze niet erg duurzaam zijn. Ze kunnen ook glad worden als het regent. In gebieden waar het vaak hard waait, is een plat dak geen goede keuze.

 

Organische materialen

Organische materialen zoals kurk en hennep zijn licht, ademend en energiezuinig. Ze zijn een prima optie als u duurzame materialen in uw huis wilt verwerken. Maar ze zijn niet erg duurzaam en geen goede keuze als u in een gebied woont waar het vaak hard waait. Organische materialen zijn een milieuvriendelijke optie omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare materialen. Kurk wordt gemaakt van de schors van bomen, terwijl hennep wordt gemaakt van de vezels van de hennepplant. Beide zijn lichtgewicht materialen die uitstekend bestand zijn tegen vocht en luchtvochtigheid. Ze zijn ook energie-efficiënt. Kurk en hennep worden niet aanbevolen voor druk belopen ruimten, omdat ze niet zo duurzaam zijn als andere dakbedekkingsmaterialen.

 

Conclusie

Het kiezen van een dakbedekking is een grote beslissing. Het is een grote investering in uw huis en de toekomst van uw gezin. Daarom is het belangrijk uw onderzoek te doen en een materiaal te vinden dat tientallen jaren meegaat. De vijf gangbare opties die in dit artikel worden beschreven zijn allemaal goede opties. Welke is geschikt voor u? Dat hangt af van uw unieke behoeften en voorkeuren.

https://www.overkappingoutlet.com/aluminium-overkapping/producten