Duurzaam Vandaag
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe houdt u uw vijver gezond: De do's en don'ts van vijveronderhoud

Een vijver gezond en gezond houden kan lastig zijn – vooral als u niet veel ervaring hebt met watertuinen. Er zijn zoveel factoren die de gezondheid van uw vijver kunnen beïnvloeden, en het is gemakkelijk om iets over het hoofd te zien of de eerste tekenen van een probleem niet te herkennen totdat het heel ernstig wordt. Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs om uw vijver in topvorm te houden. Met de juiste kennis en gewoonten blijft uw waterlichaam jarenlang in balans en levendig.

 

 

Plan uw vijver met zorg

Voordat u uw eerste vissen voor uw vijver aanschaft, moet u een paar belangrijke dingen weten over de inrichting van uw vijver. Ten eerste moet u weten hoeveel water er nodig is voor de grootte van uw vijver. Vervolgens moet u weten wat u gaat gebruiken voor de bodem van uw vijver – grind, zand of vijverfolie? Houd er rekening mee dat de grootte van uw vijver en het aantal vissen dat u erin wilt houden, afhangen van de regio waarin u woont. In het zuiden mag u bijvoorbeeld tot 1000 liter vis in een vijver houden, maar in het noorden is maximaal 650 liter per vijver toegestaan.

 

Voeg de juiste hoeveelheid water aan uw vijver toe

Als u een nieuwe vijver aanlegt, is het belangrijk te weten hoeveel water u nodig hebt. De hoeveelheid water die u voor uw vijver nodig hebt, is gebaseerd op vele factoren – zoals het klimaat waar u woont, de grootte van uw vijver en het aantal en het soort vissen dat u erin wilt houden. Zodra u deze informatie hebt, kunt u berekenen hoeveel water u voor uw vijver nodig hebt. In de meeste gevallen kunt u het beste 10 tot 20 procent meer water in uw vijver hebben dan u eigenlijk nodig hebt. Dit extra water is nodig om rekening te houden met verdamping en andere verliezen die optreden als gevolg van het hebben van een vijver. Als u water toevoegt aan een bestaande vijver, wilt u weten hoeveel water deze momenteel bevat, zodat u de vijver niet te vol doet. Dit kan allerlei problemen veroorzaken, zoals overstromingen, erosie en zelfs het instorten van de wanden van uw vijver.

 

Houd u aan routineonderhoud

Routinematig onderhoud bespaart u veel geld, tijd en hoofdpijn. U dient een onderhoudslogboek bij te houden van alles wat u aan de vijver doet. Zo kunt u gemakkelijk zien wanneer u voor het laatst iets hebt gedaan en wat er nu moet gebeuren. Een checklist voor vijveronderhoud moet taken bevatten als het testen van het water, het schoonmaken of vervangen van filters, het controleren op lekken en het toevoegen van chemicaliën om het water schoon en gezond te houden voor uw vissen. Als u vissen in uw vijver heeft, is het extra belangrijk om het water regelmatig te testen. Zo kunt u problemen vroegtijdig opsporen en behandelen voordat ze ernstig worden.

 

Controleer de toestand van uw filters en pompen

Als u waterplanten in uw vijver hebt, hebt u waarschijnlijk een Oase vijverpomp die het water in beweging houdt en van zuurstof voorziet. Deze filters en pompen moeten regelmatig worden schoongemaakt om ze in goede staat te houden en goed te laten pompen. Als de pomp niet goed draait, of als het water niet goed stroomt, kunt u er beter even naar kijken. Als u vissen in uw vijver heeft, wilt u ook regelmatig de waterkwaliteit controleren. Zo kunt u problemen opsporen voordat ze uit de hand lopen en tot visuitval leiden.

 

Vul uw vijver niet te vol

Vul uw vijver nooit te vol. Dit kan de structuur van uw vijver beschadigen, overstromingen en erosie veroorzaken, en de planten en vissen in het water beschadigen. Als u water toevoegt aan een bestaande vijver, moet u ervoor zorgen dat u de vijver niet overvult. Vergeet niet dat het waterniveau in uw vijver in het voorjaar en de zomer zal stijgen als de grond begint op te warmen. In deze periode kunt u het waterniveau om de paar weken controleren en de vijver zo nodig bijvullen om overvulling te voorkomen.

 

Vergeet de zuurstoftoevoer niet

De gezondheid van uw vissen hangt rechtstreeks samen met de zuurstofvoorziening in hun omgeving. Als het water in uw vijver zuurstofarm is, kunnen uw vissen een zwemblaasziekte krijgen, die dodelijk kan zijn. U kunt een laag zuurstofgehalte voorkomen door planten aan uw vijver toe te voegen. Planten verbruiken zuurstof en geven CO2 af, waardoor het water goed zuurstofrijk en gezond blijft voor uw vissen. U kunt ook een luchtpomp gebruiken om extra zuurstof aan uw vijver toe te voegen. Vergeet niet uw luchtpomp regelmatig schoon te maken om de groei van algen en bacteriën te voorkomen. U moet ook proberen het waterniveau in uw vijver constant en op een bepaalde diepte te houden. Dit zorgt niet alleen voor een goed zuurstofgehalte voor uw vissen, maar houdt ze ook veilig voor roofdieren.

 

Conclusie

Een vijver gezond en gezond houden kan lastig zijn – vooral als u niet veel ervaring hebt met watertuinen. Er zijn zoveel factoren die de gezondheid van uw vijver kunnen beïnvloeden, en het is gemakkelijk om iets over het hoofd te zien of de eerste tekenen van een probleem niet te herkennen totdat het heel ernstig wordt. Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs om uw vijver in topvorm te houden. Met de juiste kennis en gewoonten blijft uw waterlichaam jarenlang in balans en levendig.

https://www.tuincenter-vincent.be/product/pondovac-5-vijverstofzuiger-oase