Duurzaam Vandaag
Image default
Tuin en buitenleven

Fruit uit eigen tuin

Lekker in je tuin zijn en ondertussen kunnen eten van appelbomen, aardbeienstruiken, bessenstruiken, noem maar op. Wie wil dat nou niet? Het klinkt als een sprookje, maar met een stukje grond tot je beschikking kan het werkelijkheid zijn. In Nederland zijn er namelijk genoeg fruitstruiken en -bomen die hier goed kunnen groeien. In deze blog lees je meer over het planten van fruitstruiken en -bomen in je eigen tuin.

Hoe kun je de bodem geschikt maken?

In Nederland zijn er verschillende grondsoorten te vinden. Je hebt bijvoorbeeld vooral kleigronden in Utrecht en Zeeland, zandgronden in Brabant en lössgronden in het zuidelijkste gedeelte van Limburg. Op elk van deze grondsoorten kun je fruitstruiken of -bomen laten groeien, maar ze dienen wel anders behandeld te worden voor de optimale fruitgroei.

Zo kan zandgrond van de drie genoemde gronden het slechtst zelf water en voedingsstoffen vasthouden. Hiervoor is humus nodig. Dit kun je toevoegen door organisch materiaal, zoals compost of potgrond aan de grond toe te voegen. Vaak is het zo dat hoe donkerder de zandgrond is, hoe vruchtbaarder deze is en dus hoe beter de fruitstruiken en -bomen hierop kunnen groeien.

Lössgrond en kleigrond zijn beter in staat voedingsstoffen en water vast te houden. Hierbij is er dus minder noodzaak om organisch materiaal toe te voegen. In het geval van erg zware klei kan dit wel verstandig zijn. Zware klei is immers erg compact, waardoor het niet zo goed lucht kan vasthouden. Dit maakt de grond lastig bewerkbaar. Met het toevoegen van humus, wordt de grond wat luchtiger en makkelijker bewerkbaar.

Wanneer begin je met het planten?

Voor de meeste fruitstruiken en -bomen die in Nederland groeien geldt dat ze het best gepland kunnen worden in het najaar. Op die manier krijgen ze de kans om goed te wortelen voordat de winter begint. Tuinier je liever als het goed weer is? In dat geval kun je ook een fruittuintje in het voorjaar aanleggen. Het is dan wel van belang om te controleren of de planten over genoeg water beschikken. In welke maand je je fruitboom of -struik het best kunt planten in het voorjaar, verschilt per grondsoort. Dit heeft wederom te maken met de hoeveelheid water en voedingsstoffen die elke grondsoort vasthoudt. Zo kun je op zandgronden de bomen en struiken het best in april planten en op kleigronden niet eerder dan in mei.

Of je ze nu in de herfst of in de winter plant, oogst kun je in het voorjaar erna nog niet van elke plant verwachten. De ene plant heeft hier wat meer tijd voor nodig dan de andere, maar over het algemeen is de oogst van fruitbomen en -struiken na het tweede jaar pas goed.

Waar groeien fruitbomen of -struiken het best?

Meestal groeien fruitbomen of -struiken het best in de zon. Kies dus een plek uit voor de bomen en struiken waar minimaal de helft van de tijd zonlicht is. Hierbij is enkel ochtendzon niet voldoende. De fruitplanten groeien het beste onder middag- en avondzon.

Voor welke soort ga je?

Zoals eerder benoemd, zijn er talloze fruitplanten die in Nederland kunnen groeien. Bij het uitkiezen van de soorten struiken en bomen kun je nadenken over waarvoor je de oogst hiervan wilt gebruiken. Zodra je bijvoorbeeld gewoon lekker wat fruit wilt oogsten om zo op te kunnen eten, kun je misschien voor verschillende soorten gaan die op verschillende momenten fruit geven. Op die manier kun je op verschillende momenten in het jaar van het fruit genieten. Wil je het fruit verwerken in eten door er bijvoorbeeld appeltaarten van te bakken of jam van te maken? Dan kun je misschien beter gaan voor meerdere bomen of struiken van dezelfde soort.