Duurzaam Vandaag
Image default
Rechten

Kom in verzet tegen een strafbeschikking: tips en adviezen

Kom in verzet tegen een strafbeschikking, ook als je denkt dat je schuldig bent. Als de officier van justitie gelooft dat je schuldig bent aan een overtreding of een niet al te zware misdaad, dan kan het zijn dat ze een schuldbeschikking voorstellen. Bij een schuldbeschikking is het niet nodig om naar de rechter te gaan. Het bespaart je dus wel wat gedoe. De belangrijkste reden dat voor strafbeschikking is echter dat het het Openbaar Ministerie een hoop moeite bespaart. Door op de beschikking in te gaan hoeven zij geen zaak voor te bereiden om jouw schuld te bewijzen. Je hebt immers toegegeven. Kom dus in verzet tegen een strafbeschikking om je recht te halen.

Betaal nooit gelijk een strafbeschikking

Je kunt tegen een strafbeschikking in verzet komen tot twee weken nadat het bestaan ervan bij jou bekend is geworden. Zodra je een strafbeschikking betaald hebt kun je echter niet meer in verzet komen. Je hebt dan schuld toegegeven en je straf aanvaard. Dit komt ook op je strafblad, wat gevolgen kan hebben als je bijvoorbeeld een verklaring omtrent gedrag nodig hebt. Het is verstandig om eerst een advocaat te spreken voordat je iets anders doet met betrekking tot een voorgestelde strafbeschikking.

Schakel een ervaren advocaat in

Hoe meer ervaring een advocaat heeft, des te beter is hij in het doorzien van de fouten die de officier van justitie maakt. Met een advocaat met veel ervaring in het strafrecht aan jouw zijde heb je dus meer kans om een lagere of zelfs helemaal geen straf te krijgen. Vaak heeft het in verzet komen tegen een strafbeschikking door je advocaat al tot gevolg dat de officier van justitie jouw strafbeschikking wijzigt of seponeert. Ook kan hij besluiten de zaak toch bij een rechter te laten voorkomen. Een rechter is bijna altijd gunstiger voor een verdachte dan een strafbeschikking.