Duurzaam Vandaag
Image default
Meubels

Tips voor het onderhoud van een houten terrasdak

Tips voor het onderhoud van een houten terrasdak

 

Door uw houten terrasoverkapping in goede conditie te houden gaat deze langer mee, wat betekent dat u deze niet zo vaak hoeft te vervangen. Toch is regelmatig onderhoud essentieel als u wilt dat uw terras er op zijn best blijft uitzien. Het verwaarlozen van uw houten terrasoverkapping kan resulteren in een verscheidenheid aan problemen zoals schimmel, waterschade en insectenplagen. In dit blogartikel geven we een aantal tips over hoe u een houten terrasoverkapping kunt onderhouden, zodat deze niet snel vervangen hoeft te worden.

 

Een houten terrasdak onderhouden: Weten wanneer te repareren en wanneer te vervangen

Als uw houten terrasoverkapping al vele jaren in gebruik is, zult u misschien plekken opmerken met oppervlakterot, scheuren of barsten. Als dit het geval is, is het een goed idee om de schade te repareren, maar het is misschien niet de moeite waard om de panelen helemaal te vervangen. Als uw houten terrasoverkapping nieuw is, kan deze mogelijk worden gerepareerd. Echter, als de schade ernstig is, kan het zijn dat u de panelen moet vervangen en contact op moet nemen met een overkapping outlet voor deskundig advies. De beste manier om te bepalen of u uw houten terrasoverkapping moet repareren of vervangen is door een professional het oppervlak te laten inspecteren. Hij of zij moet u kunnen vertellen of de schade kan worden gerepareerd of dat het te groot is. Bovendien moet een professional in staat zijn om u een schatting te geven van de kosten van het repareren of vervangen van de houten terrasoverkapping. Op deze manier heb je een beter idee van hoeveel geld je nodig hebt om te betalen voor de reparaties.

 

schoonmaken en afdichten

Zoals we al zeiden, kunnen schimmel en waterschade optreden wanneer uw houten terrasoverkapping niet wordt onderhouden. Om dit te voorkomen, moet u de panelen ten minste eenmaal per jaar schoonmaken. U kunt een bezem of een zachte borstel gebruiken om het vuil van het oppervlak van de panelen te vegen. U kunt ook een waterslang gebruiken om vuil en aanslag van de panelen te verwijderen. U kunt een mild schoonmaakmiddel gebruiken om de panelen schoon te vegen, maar vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, want die kunnen het hout beschadigen. Om waterschade te voorkomen, moet u uw houten terrasoverkapping ook jaarlijks afdichten. Er zijn een paar verschillende sealants die u hiervoor kunt gebruiken. U kunt kiezen voor een heldere sealer of een die een donkere kleur heeft. Als je gaat met de donkere sealer, is het het beste om te gaan met een redwood afwerking.

 

Verrotten en opnieuw verven

Hoewel het schoonmaken van uw houten terrasoverkapping belangrijk is, kan het niet genoeg zijn om te voorkomen dat er rot optreedt. Afhankelijk van waar u woont en welke houtsoort u voor de panelen gebruikt, moet u de planken misschien om de paar jaar opnieuw verven om te voorkomen dat ze gaan rotten. Als u plekken op de planken ziet die zacht of sponsachtig zijn, moet u die plekken opnieuw verven en afdichten om te voorkomen dat de rot zich uitbreidt. Een andere belangrijke manier om rot te voorkomen is ervoor te zorgen dat het dak goed geventileerd wordt. Als uw dak niet voldoende wordt geventileerd, kan regenwater zich verzamelen en rotten bevorderen. Het gebruik van een dakhark is een goede manier om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is.

 

Pas op voor condensatie

Als u in een vochtig klimaat woont, kunt u merken dat er water condenseert op uw houten terrasoverkapping. Hoewel het normaal is dat er zich in bepaalde perioden van het jaar water ophoopt, kan het schade aan de panelen veroorzaken als het niet behandeld wordt. U kunt voorkomen dat het water uw houten terrasoverkapping beschadigt door een dakluik te installeren. Hierdoor kan het water ontsnappen zodat het niet op de planken blijft staan.

 

Repareer rottende balken en steunpilaren

Als uw houten terrasoverkapping is beschadigd door rot en u deze niet kunt repareren, moet u mogelijk enkele van de balken en steunpilaren vervangen. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om de rottende balken of planken te verwijderen en ze te vervangen door nieuwe. Dit staat bekend als gedeeltelijke vervanging en kan in een kortere tijd worden gedaan dan volledige vervanging. Als u de rotte balken niet kunt verwijderen, moet u wellicht overgaan tot volledige vervanging. Volledige vervanging betekent dat u de gehele houten terrasoverkapping moet verwijderen en vervangen door een nieuwe. Het kan een tijdrovend en duur proces zijn, maar het is soms noodzakelijk als u wilt dat uw houten terrasoverkapping functioneel blijft.

http://www.overkappingoutlet.com