Duurzaam Vandaag
Image default
Internet

Natuurrampen – Cordaid Mensen in Nood helpt!

De natuur kan erg mooi en betoverend zijn, maar ook enorme rampen veroorzaken.

De ongekende desastreuze gevolgen die natuurrampen met zich meebrengen, kunnen vaak alleen met hulp van buitenaf worden bestreden. Helaas zijn de mensen in de gebieden wonen waar deze rampen plaatsvinden niet zelf in staat om hun verscheurde leefgebied weer op te bouwen. 

Cordaid Mensen in Nood helpt in geval van natuurrampen door het bieden van noodhulp, maar ook met behulp van preventieve maatregelen. Er worden bijvoorbeeld dijken aangelegd om overstromingen tegen te gaan, op droogte wordt voorbereid met waterreservoirs en er worden betonnen cycloonshelter op palen gebouwd om te schuilen tijdens een natuurramp. 

Dreigende natuurrampen in Ethiopië

De situatie:

Door klimaatverandering steeds langere droogteperiodes Als het regent, regent het hard De kurkdroge grond neemt amper water op

Ons werk:

Er werd gezorgd voor voedsel en water, huizen en scholen zijn gerepareerd en de landbouwgrond kon weer worden bewerkt.  Waarschuwingssystemen werden opgezet en er werden maatregelen genomen om modderstromen en erosie te voorkomen: zoals het aanleggen van terrassen en planten van bomen op heuvels. Ook leerden mensen hoe ze hun inkomen konden vergroten. 

De resultaten:

In 2010 vond in Ethiopië onverwacht weer een overstroming plaats. Dankzij de goede preventieve maatregelen vielen er toen geen slachtoffers. Ook is de kwaliteit van leven voor de lokale bevolking er in de afgelopen jaren op vooruit gegaan.

 

Helpt u Cordaid Mensen in Nood ook mee om nieuwe nattuurrampen te voorkomen en hulp te bieden? Bezoek dan onze website. 

https://www.cordaidmenseninnood.nl/natuurrampen/