Duurzaam Vandaag
Image default
Internet

Glasvezel

Het internet heeft het afgelopen decennia een sterke ontwikkeling meegemaakt. Bij de oprichting van het internet was er voornamelijk sprake van een eenzijdig informatiekanaal. Vandaag de dag is het internet uitgegroeid tot een zeer actief interactie kanaal. Gebruikers van het internet kunnen zelf content plaatsen en toevoegen. Een voorbeeld hiervan is Youtube. Daarnaast zijn er talloze apps en online videogames gekomen. Al deze ontwikkelingen zorgen er wel voor dat er steeds meer gevraagd wordt van het internet. Er moet steeds meer data sneller verplaatst worden. De oude manier van het transport van data is koperbedrading. Dit medium heeft echter wel zo zijn beperkingen en grenzen. Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen die het internet een stuk sneller maken.

Met een glasvezelbekabeling ten opzichte van een koperbedrading zijn er vele voordelen. Zo heeft glasvezelinternet een veel hogere brandbreedte en hierdoor is het mogelijk snellere internetsnelheden te bepalen. Een ander belangrijk voordeel van glasvezel ten opzichte van koper is het feit dat het veiliger en betrouwbaarder is. Glasvezel is het meest veilige medium om data te versturen en te ontvangen.

Een praktisch voordeel van glasvezel ten opzichte van koperbedrading is het feit dat glasvezel simpelweg een klein formaat en een licht gewicht heeft. Hoe meer data er door een koperdraad getransporteerd moet worden hoe dikker de kabel moet zijn. Dit heeft een nadelige invloed op de kwaliteit. Bij glasvezel is dit probleem dus vele malen kleiner. Een kwalitatief hoogwaardige leverancier van glasvezel is Brand-Rex.

In de toekomst zal de data dus voornamelijk getransporteerd worden via glasvezelbekabeling en niet via koperbedrading. De schatting is dat op dit moment ongeveer 12% van de internetverbindingen gebruik maakt van glasvezel. De aankomende jaren gaat dit alleen nog maar groeien. Wat wel opvallend is het feit dat er grote regionale verschillen zijn. Zo zijn de provincies Flevoland en Overijsel koploper en blijft het aantal glasvezelverbindingen in Zeeland nog achter.

http://www.optinet.nl