Duurzaam Vandaag
Image default
Hobby en vrije tijd

Een duurzaam paardenzadel kopen waar je jaren plezier van hebt

Een zadel is een belangrijke aanschaf en is één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting. Een goed zadel gaat jaren mee en zit al die tijd comfortabel voor zowel jijzelf als voor je paard. De vraag is hoe je een zadel vind waar je jaren mee vooruit kunt. Met de tips uit het artikel hieronder krijg je hopelijk wat handvatten die je kunt gebruiken wanneer je bij een speciaalzaak langsgaat of op internet gaat kijken.

Check eerst welke rijstijl je prettig vind

Wanneer je een zadel kiest heb je de keuze uit veel verschillende opties. Van spring- en dressuurzadels tot western zadels en boomloze zadels. Ieder type zadel is geschikt voor een specifieke rijstijl of activiteit. Ga vooral langs bij een speciaalzaak om verschillende opties uit te proberen en om advies in te winnen bij een specialist. Een expert vertelt je waar op te letten wanneer je een zadel laat aanmeten.

Waar voldoet een duurzaam zadel aan?

Een duurzaam zadel heeft meestal een leren bekleding. Leer wordt met de jaren steeds soepeler waardoor het alleen maar lekkerder gaat zitten. Een goed zadel heeft een dikke bekleding en het zitvlak bestaat meestal uit memory foam. Dit schuim neemt iedere keer weer zijn originele vorm aan  waardoor je er geen doorgezakte houding in krijgt.

Daarnaast is het erg belangrijk dat het zadel ergonomisch gevormd is voor je paard. Een slecht passend zadel zit niet alleen oncomfortabel voor je paard maar kan ook tot serieuzere problemen leiden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een slecht passend zadel kan leiden tot rugproblemen en zelfs kreupelheid bij paarden.

Hoe lang gaat een zadel mee

Je kunt al een zadel kopen vanaf, pak hem beet, 200 euro. Die prijzen lopen op tot duizenden euro’s. Een goedkoop zadel gaat uiteraard minder lang mee en is vaak minder comfortabel. 2000 euro of meer voor bijvoorbeeld een Erreplus zadel klinkt duur maar wanneer je het zadel goed onderhoudt gaat het makkelijk 25 jaar of langer mee.