Duurzaam Vandaag
Image default
Hobby en vrije tijd

De bestrijding van de daas met een dazenval, de dazenvanger met een emmer en lijm

Het bestrijden van de daas met een dazenval gemaakt met een zwarte emmer en dazenval lijm

Er wordt lang uitgekeken naar het mooie weer door menig paardenhouder. De zomer betekend dat paarden weer de hele dag kunnen grazen in de wei, lekker buiten rijden in de buitenbak en genieten van de zon. Dit is voor een paard ontzettend genieten, maar toch zijn er spelbrekers op de kust. Deze spelbrekers zijn de vervelende dazen. Dazen zijn gemene steekvliegen die ontzettend gemeen kunnen bijten. Zij hebben bloed nodig om hun eitjes te kunnen leggen. Enkele kenmerken van een daas is dat het slechte vliegers zijn en dat ze kunnen kijken met hun infrarode ogen. Met infrarode ogen kun je alleen warmte aanvoelen en niet zien zoals ieder mens dat kan.

 

De dazenvanger en de bijtende daas ( blinde vliegen)

De enige echte oplossing om de daas te bestrijden is de zogeheten > dazenval < die ook wel dazenvanger of dazenbol wordt genoemd. De dazenvanger pakt de overlast van de dazen direct aan en werkt op een hele simpele manier. Door de warmte van de zon wordt de zwarte bal aan de dazenvanger net zo warm als een echt zoogdier, waardoor een daas het verschil niet zal opmerken. Wanneer de daas eenmaal met zijn pootjes op de dazenval land merkt hij meteen dat er helemaal geen bloed te halen valt. De daas vliegt dan na enige tijd weg en omdat het slechte vliegers zijn kunnen ze alleen omhoog vliegen. De funnel die om de dazenbal als een soort lampenkap heen zit, leid de daas omhoog naar het opvangbakje ( resevoir ) toe. Wanneer de daas dan in het opvangbakje zit is hij gevangen en heeft de dazenvanger zijn doel bereikt. Per 1 hectare aan grond is het nodig om één dazenval te plaatsen voor een mooi resultaat.

 

De budget dazenvanger met een dazenemmerEen Dazenvanger is eigenlijk best prijzig, vooral als je meer hectare aan grond hebt en één dazenvanger niet genoeg is voor een goed resultaat. Daarom is er een budget dazenvanger ontworpen die een groot percentage aan dazen per dag vangt, zonder bijvangsten. Deze val heeft een andere werking dan een normale H-trap dazenval. Het is heel simpel om een budget dazenvanger te maken. Wat je nodig hebt is een zwarte emmer die je met een koortje ophangt in de weide. De zwarte emmer dient eigenlijk als vervanging voor de grote zwarte dazenbal. Op deze zwarte emmer smeer je dan een laagje dazenlijm waar de dazen direct met hun pootjes aan vast kleven. Wanneer de val helemaal vol zit met dazen is het alleen nodig om er een nieuw laagje lijm aan te brengen en dan begint het proces gewoon weer opnieuw.

Het is belangrijk dat je de val plaatst op een plek waar het erg zonnig is, omdat de daas dan geen verschil merkt tussen de emmer en een echt paard. Voor het aanbrengen van de lijm wordt meestal een fijne verfroller of een kwast gebruikt. De lijm is onbeperkt houdbaar en wanneer de val helemaal vol zit met gevangen dazen is het alleen een kwestie van een nieuw laagje lijm aanbrengen. De dazenlijm is een zeer betaalbare oplossing om de daas te bestrijden en met één emmertje dazenval kun je al een aantal vallen maken.

 

Lees op de website van Sticky Trap meer informatie over het maken van een een dazenval 

https://dazenvanger.nl/dazen-lijmval

Gerelateerde artikelen

Een naar einde van een leuk weekend

De hovenier in Veenendaal van hoveniersbedrijf van de Kraats creƫert de mooiste tuinen

Microdoseren uitgelegd