Duurzaam Vandaag
Image default
Gezondheid

Lactose-allergie

Lactose intolerantie wordt ook wel lactose allergie genoemd. Echter dient lactose allergie niet verward te worden met voedselallergie, deze twee allergieën zijn namelijk niet hetzelfde. Lactose allergie houdt in dat de enzym lactase, een enzym dat lactose verteerd, niet voldoende wordt aangemaakt door het lichaam.

Lactase wordt aangemaakt in de dunne darmwand en zorgt ervoor dat lactose, een stof die we voornamelijk vinden in melk en andere melkproducten, wordt opgenomen door het lichaam. Wanneer dit niet het geval is spreken we van lactose allergie.

Er zijn drie vormen van lactose allergie die geconstateerd kunnen worden: Primaire lactose-allergie, dit is tevens de meest voorkomende vorm, Secundaire lactose-allergie en aangeboren (congenitale) Lactose allergie.

De meest voorkomende vorm van lactose allergie is dus Primaire lactose-allergie. Het lichaam maakt dan simpelweg te weinig van het enzym lactase aan om lactose te verteren.

Bij Secundaire Lactose-allergie is het zo dat door een (kleine) beschadiging aan de dunne darmwand de productie van lactase vermindert. De oorzaak van een beschadiging kan onder andere zijn bestraling van de dunne darm, een darm infectie, een operatie aan de dunne darm of een darminfectie.

De laatste vorm is gelijk ook de meest zeldzame vorm van lactose allergie: aangeboren (congenitale) Lactose Allergie. Deze vorm is erfelijk. Deze vorm kan bij baby’s al geconstateerd worden omdat zij direct al geen moedermelk kunnen verdragen. Deze vorm van lactose allergie is er ook een die het hele leven blijft bestaan.

In sommige gevallen is lactose allergie te behandelen. Dit gebeurd dan doorgaan doormiddel van een lactose arm dieet. Met dit dieet wordt lactose compleet, of voor een groot gedeelte geschrapt uit uw eetpatroon. Het kan zijn dat kleine hoeveelheden lactose wel verdragen worden. In dit geval kunnen zure melkproducten zoals bijvoorbeeld karnemelk of gewone kwark wel gebruikt worden.

Enzymen preparaten kunnen u helpen wanneer u toch melkproducten wilt gebruiken. Met deze preparaten kunt u van gewone melk lactose arme melk maken. Lactase tabletten kunnen een uitkomst zijn als u toch eens melkproducten wilt gebruiken. Beide producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

http://disolut.com