Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Wat is natuurinclusief bouwen? Lees het hier!

Natuurinclusief bouwen is een manier om balans terug te brengen in de verhouding tussen mensen en de natuur. Eeuwenlang hebben wij gebouwd en vervuild, waardoor de verhouding tussen mens en dier steeds meer onder druk is komen te staan. En een verstoord ecosysteem is schadelijk voor ons allemaal. Maar er is hoop. Tegenwoordig kennen we het begrip ecologisch adviesbureau, waar de bouwsector in samenwerking met architecten en ontwikkelaars samenwerken om te komen tot gebouw ontwerpen die een gezondere toekomst voor alle levende wezens garanderen.

 

Een groen huis laten bouwen

Het veranderen van onze huidige steden naar een gezondere wereld is niet eenvoudig. Toch zijn er veel kleinschalige projecten gerealiseerd die onmiddellijk hun vruchten afwerpen. Zo zijn er gebouwen met groene daken, die veel voordelen opleveren. In de winter is je huis warmer met een groen dak, in de zomer is het juist koeler, je draagt bij aan de bijenstand, minder opwarming van de aarde en een groen dak produceert zuurstof! Er zijn eigenlijk geen nadelen aan groene daken. Wel is de helling van je dak bepalend of je een groen dak kunt ontwerpen of niet. Neem daarvoor contact op met een ecologisch adviesbureau. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van de haalbaarheid van dit soort projecten.

Flora en fauna overal om je heen

Maar natuurinclusief bouwen houdt niet op bij een groen dak. Er zijn nu al gebouwen met groene muren met plantenbakken, die van water worden voorzien door een slim opvangsysteem van het dakwater. Tegenwoordig worden er met speciale bouwmaterialen zelfs nestplekken gecreëerd voor vogels en plekjes waar insecten kunnen schuilen. Deze projecten op kleinere schaal hebben een positieve invloed op hun omgeving, hoe klein die invloed op de biodiversiteit ook is. Wat er bij natuurinclusief bouwen hoort, is een prettig gevoel dat ook jij iets kan doen, op welke schaal dan ook, aan het bouwen van een betere wereld. Daarom is het bij de hand nemen van een ecologisch adviesbureau een heel verstandige stap bij het ontwikkelen van een betere wereld.