Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Wat betekent de minimaal energielabel C verplichting voor kantoren?

Als ondernemer heb je vast al te maken gehad met energielabels. De overheid stelt namelijk steeds meer eisen in hoe niet alleen burgers, maar ook bedrijven omgaan met hun energie. Daarbij is er inmiddels een minimaal energielabel C verplichting gekomen voor kantoren. Maar wat houdt deze energielabel voor kantoren nou precies in? Je komt op deze pagina precies achter het antwoord op dit vraagstuk. Zo kun je na het lezen aan de slag met een plan van aanpak.

Niet altijd verplicht

Ten eerste is het van belang om te weten dat het niet altijd verplicht is om minimaal een energielabel C te hebben voor jouw kantoor. Er zijn enkele uitzonderingen waar je beter van af kunt weten. Wanneer minder dan de helft van het gebouw gebruikt wordt voor kantoorfuncties, wordt je bijvoorbeeld vrijgesteld van deze eis. Hetzelfde geldt als het gebouw minder dan 100m2 is of wanneer het gebouw een rijksmonument is. Er zijn talloze andere uitzonderingen, maar dit laat wel zien dat je goed onderzoek moet doen of je wel of niet onder deze regeling valt.

Is jouw gebouw een utiliteitsgebouw?

Verder is het goed om te realiseren dat dit label alleen geldt voor gebouwen die onder de verzamelnaam utiliteitsbouw. Dit zijn met name openbare gebouwen zonder woonbestemmingen met bepaalde gebruiksfuncties. Hieronder worden bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen geschaard. Echter geldt dit ook voor bedrijfspanden of kantoren. Wanneer je vanuit huis werkt val je dus niet onder de minimale energielabel C verplichting.

Het is zaak om een energielabel aan te vragen

Tot slot is het van belang dat indien je een kantoorpand hebt, een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand slim is om te doen. Zelfs als je niet de verplichting hebt, kunnen hier mooie subsidies of andere fiscale voordelen hier aan vastzitten. Daardoor is er meer dan genoeg animo om dit zeker te doen. Op deze manier draag jij je steentje bij aan de verduurzaming van de samenleving.