Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Laat geen geld liggen: stap jaarlijks over van energieleverancier

Steeds meer huishouden kiezen ervoor om over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel consumenten beseffen niet hoe makkelijk dit gaat. Jaarlijks stappen meer dan een miljoen huishoudens over. Door ieder jaar over te stappen kun je tot wel 400 euro besparen op je energierekening. Hieronder ontkrachten wij 5 vooroordelen over het overstappen van energieleverancier.

1. Overstappen is veel gedoe

Dat valt reuze mee, als je op vergelijkingssite KiesZeker een andere energieleverancier hebt gevonden is vervolgens de overstap in een paar minuten geregeld. Je klikt door naar de aanbieding op de webite van de leverancier en vult daar je gegevens in. Deze nieuwe leverancier regelt vervolgens alles, inclusief het opzeggen bij je huidige leverancier en het controleren van de afloopdatum van je huidige contract om op basis daarvan de overstapdatum te bepalen.

2. Ik ben al jaren klant, dat wordt beloond

Vaste klanten worden niet beloond in energieland. Energieleveranciers trekken nieuwe klanten aan met welkomstbonussen, kortingen en cadeaus, trouwe klanten betalen daarvoor de rekening. Wie na afloop van zijn contract blijft zitten en niets doet krijgt automatisch een ander, meestal duurder tarief. Kijk daarom enkele weken vóór afloop van je huidige energiecontract naar aanbiedingen bij andere energiebedrijven of informeer bij je huidige aanbieder naar nieuwe acties.

3. Als ik overstap, word ik tijdelijk afgesloten van energie

De netbeheerder zorgt voor de daadwerkelijke levering van stroom en gas, onafhankelijk van welke leverancier jij hebt.  De energieleverancier stuurt de rekening voor levering en verbruik. Overstappen is alleen een administratieve handeling er wordt niets gewijzigd aan de aansluiting of meter. Energieleveranciers bepalen onderling de overstapdatum en dus het moment waarop de facturatie wordt overgenomen. De netbeheerder bijft gewoon zoals gebruikelijk stroom en gas leveren.

4. Overstappen zorgt voor extra kosten

Integendeel, zolang je overstapt op het moment dat je contractperiode is afgelopen zal overstappen juist geld besparen. Het overstappen zelf kost niets. Nadat je bent overgestapt ontvang je van de oude leverancier de eindafrekening welke wordt verrekend met de maandelijkse voorschotbedragen die je hebt betaald. Als je overstapt binnen de contractperiode moet je meestal wel een opzegvergoeding betalen, maar als je je vanaf ongeveer 6 weken voor het einde van de contractperiode aanmeldt bij een nieuwe leverancier, dan zal de overstapdatum automatisch na de contractperiode vallen.

5. Energieleveranciers vergelijken kost veel tijd

Je kunt inderdaad urenlang energietarieven vergelijken op de websites van de verschillende energieleveranciers. Er zijn echter verschillende onafhankelijke energie vergelijkingssites die dit voor jou uit handen nemen. Ga bijvoorbeeld naar de KiesZeker energievergelijker, vul daar je postcode in en je ziet in één oogopslag welke energieleverancier op jouw adres de beste aanbieding heeft. In de vergelijker kun je bovendien filteren op duurzame energie.

https://www.kieszeker.nl/