Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

De voordelen van overstappen van gas naar inductie

Meer dan ooit zijn we bezig met het milieu. Met zijn allen stoten we aardig wat CO2 uit met ons gasverbruik voor koken en het verwarmen van ons huis. Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft de Rijksoverheid besloten dat we in 2050 in principe helemaal van het gas af moeten zijn. Veel nieuwe huizen worden al gasvrij gebouwd, maar verreweg de meeste huizen in Nederland zijn nog afhankelijk van gas. Veel mensen kiezen al voor elektrisch koken, maar er zijn ook veel mensen die liever op gas willen blijven koken. Toch biedt een overstap van gas naar inductie veel voordelen.

 

Klaar voor de toekomst met de overstap van gas naar inductie

 
Volgens Milieu Centraal is er op dit moment nog niet veel verschil in uitstoot tussen koken op gas of inductie, omdat er voornamelijk grijze stroom wordt gebruikt. Toch raadt zij aan om over te stappen van gas naar inductie, omdat stroom in de toekomst groener zal worden en de inductiekookplaat het dan ruim wint van koken op gas. Maar ook nu wint de inductiekookplaat het wanneer u groene stroom afneemt of bijvoorbeeld zelf stroom opwekt met zonnepanelen.

 

De voordelen van koken op inductie

 
Koken op een inductiekookplaat lijkt erg op koken op gas. De temperatuur kan namelijk snel worden veranderd, in tegenstelling tot een keramische kookplaat. Maar omdat er geen vuur bij komt kijken is er minder risico op brand of brandwonden. Na het koken koelt de kookplaat ook erg snel weer af, wat de veiligheid verhoogt. Verder blijft de lucht in de keuken schoner, omdat bij verbranding gassen vrijkomen die de lucht vervuilen. Maar wat veel mensen misschien nog wel het grootste voordeel vinden: een inductiekookplaat is ontzettend gemakkelijk schoon te maken! Er hoeven geen pannendragers en kookpitten met ingebrande etensresten meer te worden geboend. Een inductiekookplaat is zeer snel en eenvoudig te reinigen met een doekje.

Een overstap van gas naar inductie biedt dus veel voordelen. Niet alleen in praktische zin, het is ook een stap in de richting naar een duurzamere toekomst.