Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

3 tips voor duurzaam wonen

De afgelopen jaren wordt het duurzaam wonen steeds belangrijker. Niet alleen omdat het goed voor het milieu is, maar ook omdat je op de lange termijn geld zult besparen. Met de hoge energie- en gasprijzen op het moment, is een duurzame woning een goede investering. Hoe kan ik verduurzamen? Waar kan ik het beste mee starten? Allemaal vragen die je hebt, als je op zoek gaat naar mogelijkheden tot het verduurzamen van je huis. In dit artikel nemen we je mee in een aantal tips om je huis te verduurzamen.

Woning isoleren

Het isoleren van je huis zorgt ervoor dat de warmte langer blijft hangen, maar houdt je huis ook koeler in de zomer. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. Klinkt het isoleren van je huis als een hele opgave? Een spouwmuurisolatie kan via de buitenmuur ingespoten worden en kan zelfs in een dag klaar zijn. Hieronder een paar mogelijkheden van isolatie:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Isolatieglas

Gebruik zonne-energie

Het laten installeren van zonnepanelen is een flinke investering, maar is op de lange termijn goed voor je portemonnee. Het draagt natuurlijk ook bij aan minder milieuvervuiling. Op het moment zijn er al 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens die de stap gezet hebben. Vanaf dag 1 bespaar je op de energiekosten, maar vanaf 2025 wordt de vergoeding voor opgewekte stroom minder. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier, dus doe een vergelijking om de beste deal te sluiten.

Vervang de cv-ketel

Je kunt op de verwarming besparen, door voor een zuinigere cv-ketel te kiezen. Je kunt de cv-ketel ook meteen vervangen met een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je jouw huis zonder gas. Aangezien het gas op het moment erg duur is, kan dit een goede oplossing zijn voor een duurzame toekomst. 

Wat is de beste volgorde?

Met het isoleren van je huis verdien je over het algemeen het snelste je geld terug. Binnen de isolatie mogelijkheden, kun je het beste starten met dakisolatie en spouwmuurisolatie. Daarna zou je de keuze kunnen maken om de cv-ketel te vervangen voor een zuiniger model. Door de isolatie vooraf te doen, zorg je dat de warmte ook langer binnen blijft hangen en verspil je minder energie.

Ik wil verhuizen, heeft het zin om te verduurzamen?

Het meest simpele antwoord is, ja! Het is natuurlijk wel belangrijk om uit te zoeken wat deze extra verduurzamingen opleveren. Hoe duurzamer je woning, hoe meer mensen geneigd zijn om meer te betalen. Woon je in Limburg en wil je jouw huis verkopen, dan kan het raadzaam zijn om eerst met een makelaar in Limburg contact op te nemen. Zij kunnen je tips geven hoe je met het verduurzamen van je woning een beter energielabel kunt bereiken.

Image by jcomp on Freepik

https://www.lassoo.nl/woningmakelaardij/