Duurzaam Vandaag
Image default
Electronica en Computers

Kan mijn data op straat komen met het verkopen van mijn computer?

Waar veel mensen bang voor zijn is dat bij het verkopen van een computer de data van de computer op straat kan liggen. Als je een laptop of computer of ander elektronisch apparaat gaat verkopen probeer je natuurlijk om alle data te verwijderen die op de computer staat. Toch ben je bang dat niet je daar dingen in vergeet en dat bepaalde data bij personen komt wat je natuurlijk niet graag wilt. Als je niet grondig data overzet en verwijdert kan het inderdaad voorkomen dat je data op straat komt.

Welke belangrijke data moet je verwijderen van een computer?

Het is belangrijk dat je gaat kijken wat allemaal op je computer staat. Dit zal verschillen tussen een persoonlijke computer of een bedrijfscomputer. Zo is het op een persoonlijke computer goed om te kijken naar de media die je hebt staan op de computer. Zorg ervoor dat je als eerst foto’s en video’s van je computer verwijdert. Dit zijn vaak de meest persoonlijke data. Naast de media is het goed om te kijken naar bepaalde plekken waar je misschien bepaalde wachtwoorden en andere informatie hebt opgeslagen die belangrijk zijn bij het inloggen op bepaalde websites. Denk hierbij aan social media profielen en misschien wel bankzaken.

Bedrijfscomputers

Het verkopen van gebruikte computers is een belangrijke zaak voor bedrijven, waarbij het belangrijk is om een aantal aandachtspunten in acht te nemen. Voor bedrijfscomputers zijn andere data erg belangrijk en vaak heel vertrouwelijk. Het komt misschien wel is voor dat je als bedrijf overschakelt naar andere computers voor de werknemers en dat je de oude wil wegdoen. Dan is het goed om te kijken naar welke data op de oude computers staat. Wat handig is dat je probeert eerst alles over te zetten en dan te verwijderen, echter blijkt vaak toch dat er altijd dingen worden gemist die van belang zijn en op de computer staan. Nu denk je ik kan de computers van het bedrijf ook weggooien en laten recyclen en zo is de informatie ook veilig. Toch is dit zonde want sommige apparaten zijn nog goed te gebruiken en kunnen worden verkocht.

Wat te doen bij het verkopen van een computer?

Net is al genoemd dat het zonde is om apparaten zo maar weg te gooien terwijl deze bruikbaar zijn. Er zijn partijen die deze computers kunnen opkopen. Deze partijen verkopen gebruikte computers en zorgen er dus voor dat deze computers weer gebruikt kunnen worden door andere bedrijven. Deze partijen zorgen er met vakkundige mensen voor dat alle data die misschien nog op de computer stonden ook verdwenen en zorgen er dus zo voor dat er geen data lek zou plaatsvinden. De partijen die de computers opkopen zullen vaak een minder hoge prijs hanteren voor jouw computer maar de veiligheid wordt wel gewaarborgd.