Duurzaam Vandaag
Image default
Electronica en Computers

Hardware nodig voor het bedrijf? Kies niet voor kopen, maar voor leasen!

 

Dit artikel gaat over het leasen van hardware. Bij hardware praten we onder meer over servers, PCs, laptop computers, tabletcomputers, smartphones, printers en scanners. Waarom zou je die apparatuur leasen en niet kopen? Op die vraag gaan we hier in. Maar eerst gaan we voor de volledigheid in op wat leasen is.

Wat is leasen?

Bij leasen zullen we vaak aan auto’s denken, maar de toepassing ervan is veel breder. De constructie kan worden gebruikt voor allerlei typen gebruiksmiddelen. Dat geldt niet voor verbruiksmiddelen. Die worden opgebruikt en weer aangevuld, als daar nog behoefte aan is. Je kunt daarbij denken aan inktpatronen en papier voor printers. Gebruiksmiddelen worden, zoals de naam aanduidt, gebruikt en blijven bestaan. Doorgaans hebben ze onderhoud nodig en op een gegeven moment eindigt hun levensduur. Dat kan zijn door slijtage, maar bij het type apparatuur waar we het hier over hebben, gaat het vaker om veroudering. Hardware krijgt steeds meer toepassingen en op een gegeven moment voldoet die niet meer en/of heeft het voordelen om die door nieuwe hardware te vervangen. Bij leasing koop je de hardware niet zelf, maar doet een leasemaatschappij dat voor je. Je krijgt die vervolgens in gebruik. Je spreekt een leaseperiode af en betaalt de leasemaatschappij maandelijks een bedrag voor het gebruik.

Voordelen van leasen

Bij het leasen van hardware praten we niet over bijvoorbeeld een enkele PC. Dat is niet interessant voor een leasebedrijf en eigenlijk zou je in staat moeten zijn om die zelf aan te schaffen. Bij het leasen van hardware hebben we over veel meer geld. Bijvoorbeeld in het geval van een adviesbureau kan men besluiten om alle ambulante medewerkers uit te rusten met een laptop en voor op kantoor een docking station. Als dat honderden medewerkers betreft, kunnen de kosten ervan behoorlijk oplopen. Men kan er dan voor kiezen om die investering niet zelf te doen, maar om te leasen. Dan komen de maandelijkse betalingen van een lease uit de cashflow. Men weet in dat opzicht waar men aan toe is. De dekking van de leaseovereenkomst kan variëren, maar zal normaliter tenminste reparaties inhouden. Indien nodig krijgt men vervangende apparatuur en de productiviteit wordt dus niet erg aangetast. Aan het eind van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij de hardware weer terug. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Als het geld er wel was om te investeren, dan kan men dat nu een andere bestemming geven. Die andere bestemming dient dan wel een rendement te geven, die dat de moeite waard maakt. De leasemaatschappij wil aan het leasen natuurlijk verdienen en verwerkt dat in de leasetarieven. Die extra kosten zou je een nadeel van leasing kunnen noemen.