Duurzaam Vandaag
Image default
Dieren

Wat is duurzaam hondenvoer?

Wie zelf kiest voor duurzame voeding ziet dit meestal ook graag terug in het voer voor de hond. Duurzame voeding is verse voeding wat bij voorkeur uit de lokale omgeving afkomstig is en wat duurzaam is geteeld. Voor de hond kun je duurzame voeding ook scharen onder verse voeding, iets wat bij een natuurlijk dieet past voor de hond. Onbewerkt voer is vers verkrijgbaar in het vriesvak, wat koud, rauw hondenvoer is. Natuurlijk zijn honden hier gek op, een van de meest verkochte merken heet niet voor niets ‘smuldier‘.

Vers voer of brokken. Wat is duurzaam? 

Hondenbrokken kunnen hoogwaardige voedingsmiddelen bevatten, zoals gedroogd vlees van gevogelte of rund en rijst. Maar nog vaker bestaan ze voor een groot gedeelte uit granen (op de betere merken na). Granen gaan uitzetten in de maag van de hond en onttrekken vocht uit de maaginhoud, waardoor de hond meer gaat drinken. Het uitzetten zorgt voor een verzadigd gevoel, maar vergroot ook helaas vaak de maaginhoud, waardoor honden meer brokken nodig hebben om zich verzadigd te kunnen voelen. Betere merken zorgen gelukkig voor uitgebalanceerde brokken, voorzien van vlees, rijst en de benodigde vetten. Toch gaat er volgens sommigen niets boven vers vlees voor de hond, en dat is niet voor niets. Aan rauw voer worden geen smaken of zouten toegevoegd. 

Vers hondenvoer

Vers voer bestaat uit koud, rauw vlees voor de hond. Meestal wordt dit verkocht vanuit de vriezer in de supermarkt of dierenwinkel. Een groot voordeel van vers rauw vlees is dat het echt aansluit bij de hond zijn natuurlijke behoefte. Vlees zet niet uit in de maag en levert uiteindelijk stevige ontlasting op (geen brij, wat vaak het geval is met brokken). Een aanvulling op vers vlees zijn gedroogde kluiven uit de dierenwinkel, deze bestaan uit gedroogd kraakbeen, zoals rund-oren.

Tot slot

Honden krijgen op deze wijze duurzaam, onbewerkte voedingsproducten als maaltijd, wat zorgt voor een uitgebalanceerd dieet én een fitte hond. Honden kunnen op deze manier geen overgewicht krijgen, iets wat namelijk een steeds groter wordend probleem is onder huisdieren