Duurzaam Vandaag
Image default
Dieren

Tips voor het ophangen van vogelhuisjes en nestkasten

Nu we wat meer in huis gezeten hebben vanwege corona is het je opgevallen dat je het heel leuk vind als er vogeltjes in je tuin komen. Sowieso meer tijd om even bij dingen stil te staan en je hebt jezelf voorgenomen de natuur een handje te willen helpen. Dat begint in het klein in je eigen tuintje of balkon. Wij geven je tips voor het ophangen van vogelhuisjes

Hoe krijg ik vogels in de tuin?

Allereerst zorg je ervoor dat de vogeltjes zich veilig voelen, veilig genoeg om bij jou een plek te vinden om voedsel te zoeken, te badderen of te drinken en te broeden. Heb je een tuin dan is het handig om zo veel mogelijk struiken, heggen en bomen te planten. Als je een bepaald soort vogel in je tuin wil hebben ga dan na wat hij het liefst eet en zet dat in je tuin.

Als je een merel in je tuin wil, die prachtig zingt, kun je fruitbomen, bramen en bessen in de tuin zetten. Wat trouwens niet alleen voor de vogels maar ook goed voor ons en het milieu is. Dat trekt vogels aan want daar vinden ze beschutting, schaduw en voedsel en daar zijn ook insecten te vinden. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin, dit is niet goed voor de vogels en insecten en ook niet goed voor ons.

Vogelhuisjes en nestkastjes

Er zijn heel veel verschillende soorten vogelhuisjes en nestkastjes op de markt. Let er een beetje op welke vogeltjes je bij jou in de buurt ziet. Voor een roodborstje die het liefst zijn huisje tussen dichte begroeiing bijvoorbeeld klimop, heb je een kleiner huisje nodig dan een merel, mus of koolmees. Een spreeuw die het liefst onder ouderwetse dakpannen broedt neemt ook vaak dankbaar gebruik van een spreeuwenpot, een aardewerken pot die je tegen de gevel hangt.

Waar kun je op letten

Zorg voor drinkwater in je tuin, zet een ondiep schaaltje neer met water en maak die af en toe schoon. Je kunt ook een grotere ondiepe schaal neerzetten waar ze in kunnen badderen, dat is heel leuk om te bekijken wanneer ze daar mee bezig zijn. Als je een nestkastje ophangt let er dan op dat het altijd minimaal twee meter hoog hangt. En hang het niet op een plek waar de hele dag de volle zon op staat.

Ook is het handig om er op te letten dat als het regent er, doordat de wind meestal van een bepaalde kant komt de nestkast niet precies inregent. En als je katten in de buurt hebt let op dat ze er niet bij kunnen. Je kunt onder het nestkastje van gaas een zogenaamde kattengordel maken zodat ze er niet bij kunnen komen. Het is de moeite waard als je straks al die leuke mooie vogeltjes in je tuin ziet. Daar kun je echt heel blij van worden en van genieten, heb je mooi de natuur een handje geholpen.

https://www.birdsupply.nl/