Duurzaam Vandaag
Image default
Dieren

Tips om artrose bij honden te voorkomen

Tips om artrose bij honden te voorkomen

 

Hond artrose is een veel voorkomende aandoening bij oudere honden. Het is ook bekend als ‘degeneratieve gewrichtsaandoening’ en is in wezen het gevolg van leeftijdgerelateerde slijtage van de gewrichten van uw hond. Net als bij artritis bij mensen veroorzaakt het ontstekingen en pijn in de gewrichten. Artrose kan zeer pijnlijk zijn voor honden, maar gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om het risico dat uw hond deze aandoening krijgt te verkleinen of om de levenskwaliteit van uw hond te verbeteren als hij deze aandoening toch krijgt. Hier zijn zes manieren waarop u artrose bij honden kunt helpen voorkomen…

 

Zorg ervoor dat uw hond een gezond gewicht heeft

Dieetmanagement is een cruciaal onderdeel van de behandeling van artrose bij honden. Honden met gewrichtspijn moeten een dieet met minder eiwitten krijgen om de impact van de extra belasting op hun gewrichten te verminderen. Als het dieet echter te eiwitarm is, zullen ook de spieren en het immuunsysteem van uw hond negatief worden beïnvloed. De hoeveelheid eiwit die honden met artrose nodig hebben, is ongeveer de helft van wat wordt aanbevolen voor gezonde honden. Als u zich zorgen maakt over het gewicht of het dieet van uw hond, vraag dan uw dierenarts om advies.

 

Zorg voor regelmatige, matige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een ander belangrijk onderdeel van het voorkomen of behandelen van artrose bij honden. Er zijn verschillende voordelen van lichaamsbeweging voor honden die gewrichtspijn hebben. Ten eerste helpt het om de door de ziekte aangetaste gewrichten en spieren te versterken, wat op zijn beurt helpt om de pijn te verminderen. Beweging kan ook helpen stress en depressie te verminderen, wat een probleem kan zijn bij honden met artritische gewrichten. Net als mensen hebben honden met artritische gewrichten behoefte aan milde of niet-gewichtdragende lichaamsbeweging. Zacht zwemmen is een goede keuze. Vermijd activiteiten met een grote impavoeidct, zoals rennen of springen, die de gewrichten extra belasten.

 

Geef uw hond niet te veel eten.

Overgewicht kan de gewrichten van uw hond extra belasten en de symptomen van hondenartrose verergeren. Om te bepalen hoeveel voer uw hond moet eten, gebruikt u zijn lichaamsconditiescore (voor eigenaren) of Body Condition Score (voor dierenartsen). Andere manieren om te zien of uw hond overgewicht heeft, zijn bijvoorbeeld het voelen van zijn ribben en of hij ze gemakkelijk kan voelen (in plaats van dat ze bedekt zijn met een laagje vet), en het voelen van zijn buik en of hij merkt dat die niet stevig is. Voorkom overgewicht door goede voedzame voeding te geven zoals Acana hondenvoer.

 

Beperk artritis met dieet.

De beste manier om artrose bij honden te behandelen is om het in de eerste plaats te voorkomen, maar voor honden die de aandoening al hebben ontwikkeld, kan dieetbeheer helpen om de symptomen te verminderen. Sommige onderzoeken suggereren dat een dieet met veel omega-3 vetzuren de symptomen van hondenartrose kan helpen verminderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn zalm, tonijn, sardines en makreel. Een ander dieetadvies is om de hoeveelheid koolhydraten in het dieet van uw hond te verminderen. Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding van een hond, maar te veel koolhydraten kunnen ontstekingen in de gewrichten doen toenemen.

 

http://petfooddiscount.nl