Duurzaam Vandaag
Image default
Dieren

Een duurzaam bit voor je paard dat jaren mee gaat

Een nieuw bit voor je paard kopen is een behoorlijke investering. Je moet letten op de anatomie van je paard en je hebt een bit nodig dat het dier accepteert. Het voordeel van een goed bit is dat je er jaren mee doet. Dat is niet alleen voordeliger maar je paard leert het bit ook vertrouwen, net zoals jij graag een paar oude schoenen aantrekt die zich helemaal naar je voeten heeft gevormd. Een duurzaam bit is een waardevolle investering voor je eigen rijplezier en het comfort voor je paard.

Waaraan voldoet een duurzaam bit?

Om te beginnen heb je natuurlijk niets aan bit wanneer je paard dit niet accepteert. Ga daarom altijd eerst langs bij een speciaalzaak en laat je goed informeren. Sommige paarden hebben bijvoorbeeld een grote tong of een smalle kaak. Bij het kopen van een bit moet je er dus rekening mee houden dat het paard genoeg ruimte heeft in het midden van het bit. In veel gevallen is een enkelgebroken bit dan je beste optie. Bij een paard met een brede kaak of een kleinere tong wil je meer druk op de wangen van het paard zodat je meer controle hebt. Dan heb je meer aan een dubbelgebroken trrens.

Welk materiaal is het meest duurzaam

Bij jonge paarden of paarden met een gevoelige mond kun je gebruikmaken van een kunststof bit, bijvoorbeeld van Trust Equestrian. Deze zijn van TPU kunststof gemaakt en zijn dus vrij van giftige stoffen. Veel ruiters kiezen een bit van zogenoemd ‘blue iron’. Dit materiaal smaakt zoetig voor paarden en dat stimuleert de speekselaanmaak. Op zijn beurt bevordert dit weer de acceptatie van een nieuw bit. Welk bit je ook kiest, onthoud dat je vooral geduld moet hebben en niets moet forceren. Acceptatie moet vanuit het paard zelf komen!