Duurzaam Vandaag
Image default
Dienstverlening

Hoe weet je wanneer de groepenkast vervangen moet worden

Elektriciteit is een groot deel van het leven geworden, het is dus ook belangrijk dat de elektriciteit goed werkt. Dat de elektriciteit goed werkt begint bij de groepenkast, alle elektra komt namelijk vanuit de groepenkast. Wanneer de groepenkast dus niet goed werkt kan de elektra ook niet goed zijn, om te weten of de groepenkast nog in goede staat is moet je hem regelmatig controleren. Dit controleren kun je zelf doen maar ook laten doen door een elektricien, het is maar waar je zelf het beste gevoel bij hebt. 

Wanneer doet een groepenkast het niet meer goed?

Wanneer je merkt dat er steeds vaker groepen uitvallen is de kans groot dat er een fout zit in de groepenkast, dit kan komen doordat de groepenkast is verouderd. Naarmate de groepenkast ouder wordt gaat de kwaliteit namelijk achteruit, het is dus ook belangrijk om te weten hoe oud de groepenkast is. Wanneer de groepenkast oud wordt kan hij minder spanning verdragen als daarvoor, hierdoor zou hij dan ook zelf de groepen uitschakelen. 

Groepen toevoegen

Het kan zo zijn dat de groepenkast vervangen moet worden wanneer er extra groepen worden toegevoegd, wanneer je dan meer dan vier groepen hebt moet er namelijk een aardlekschakelaar bij komen. Er mogen namelijk maar vier groepen achter één aardlekschakelaar zitten. Controleer dus altijd hoeveel groepen je hebt en hoeveel erbij komen. 

Elektrisch koken

Wanneer je elektrisch wil gaan koken moet er een kookgroep worden aangesloten, hier kunnen alleen apparaten op die gebruikt worden in de keuken. Voor deze groep moet ook een aardlekschakelaar worden geplaatst. 

Laadpaal

Wanneer je een laadpaal neemt moet de groepenkast worden omgebouwd, de groepenkast moet namelijk krachtiger worden. Soms moeten er twee aardlekschakelaars worden geplaatst voor de laadpaal. bij een laadpaal gaat het namelijk om heel hoge spanningen.