Duurzaam Vandaag
Image default
Cadeau

Dagelijkse briefing: Deep-learning algoritme leert zichzelf een Rubiks kubus op te lossen

Dagelijkse briefing: Deep-learning algoritme leert zichzelf een Rubiks kubus op te lossen
AI leert van achteruit werken, hoe onderzoekers herstellen wanneer een ramp alles vernietigt en Mauna Kea-protesten 13 observatoria sluiten.
Flora Graham

Hallo natuurlezers, zou je deze briefing elke dag gratis in je inbox willen krijgen? Registreer hier.

Onderzoeker die een immobiliteitstest voor een muis in een laboratorium uitvoert
Wetenschappers trekken conclusies over de geestelijke gezondheid van een muis door de tijd te meten die nodig is om te stoppen met zwemmen. Credit: Philippe Psaila / Science Photo Library

Onderzoekers heroverwegen muiszwemtests
Dierenwelzijnsactivisten en wetenschappers maken zich steeds meer zorgen over een populaire test waarbij muizen of ratten in een tank met water worden gedropt terwijl onderzoekers kijken hoe lang het dier probeert te blijven drijven. In theorie zal een depressief knaagdier sneller opgeven dan een gelukkig knaagdier. Maar onderzoekers in de geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen jaren steeds sceptischer geworden over de vraag of de gedwongen zwemtest een goed model is voor depressie bij mensen.

 

Mauna Kea-protest sluit observatoria
Protesten tegen de controversiële Thirty Meter Telescope (TMT) hebben geleid tot de sluiting van 13 observatoria op Mauna Kea in Hawaï. Een uitspraak van het Hooggerechtshof van de staat maakte de weg vrij voor de bouw van de TMT die op 15 juli zou worden hervat, maar tegenstanders zeggen dat de telescoop een heilige berg verder zal plunderen. Honderden astronomen hebben een open brief ondertekend waarin ze de staat vragen te stoppen met het arresteren van demonstranten en de politie en troepen van de Nationale Garde van de berg te verwijderen.

 

AI lost de Rubiks kubus op
Voor het eerst heeft een diepgaand algoritme zichzelf een efficiënte manier geleerd om een ​​Rubiks kubus op te lossen. Het programma werkte achteruit van een oplossing naar een bepaalde configuratie om te zien hoe nauw de twee verwant zijn. Het herhaalt dat proces voor een groot aantal configuraties en combineert die observaties om optimale bewegingen voor het oplossen van de puzzel te bepalen. Het algoritme loste de kubus bij elke proef op en loste in meer dan 60% van de proeven de kubus op met het kleinst mogelijke aantal zetten.

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be