Wat heeft Glas te maken met duurzaamheid?

Wat heeft glas te maken met duurzaamheid? Tegenwoordig hebben al veel woningen dubbelglas, maar wat helpt dit tegen de duurzaamheid ...

Wat heeft glas te maken met duurzaamheid?

Tegenwoordig hebben al veel woningen dubbelglas, maar wat helpt dit tegen de duurzaamheid en zou het nog een stapje beter kunnen?

Binnen enkele minuten zullen we de voordelen van het dubbelglas toelichten en ook een idee geven over welk rendement dit kan opleveren.

Wat is het verschil tussen dubbel en enkel glas?

Vroeger hadden we allemaal nog enkel glas. Simpel gezegd is dat gewoon één enkele laag glas. Dit is dan wel wat goedkoper maar het heeft ook heel wat nadelen.

Zo breekt het bijvoorbeeld veel sneller als je buurjongen weer eens een bal tegen je raam aan schiet. Een ander nadeel is dat het voor inbrekers veel makkelijker is om kapot te maken.

Naast dat er makkelijk schade ontstaat aan enkel glas, heeft het ook op gebied van duurzaamheid een achterstand tegenover dubbel glas. 

In de winter komt er veel meer kou je huis binnen als je enkel glas hebt dan dubbelglas en ben je dan er lekker op los aan het stokken dan houdt het glas de warmte ook nog is slechter binnen waardoor het ook weer kouder wordt en dit is natuurlijk hartstikke zonde van je stookkosten.

Tegenwoordig zien we ook steeds meer trippel HR++ glas (ook wel HR+++ genoemd) dit is zoals het al zegt 3 lagen glas wat nog meer isoleert dan dubbelglas. Hiermee zal je extra geld besparen op de energierekening.

Hoeveel zal het je gemiddeld gezien besparen?

Het bedrag wat wordt bespaard op de energierekening is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan:

  • Oppervlakte glas

  • Overige isolatie in de woning

  • Tarief van gas en elektra

  • Het soort glas waarvoor wordt gekozen

Gemiddeld gezien kan je per jaar zo een 330 euro besparen. Het zetten van het isolatieglas heeft wel een investering nodig, maar met het besparen op de energiekosten, kan je gemiddeld binnen 12/13 jaar je investering al hebben terugverdient.

Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar hoeveel procent rente gelijk zou staan aan je investering aan isolatieglas. De investering staat gelijk aan een rente van 6% op jouw spaarrekening terwijl de huidige rente momenteel onder de 1% zit.

Hoe zit dubbelglas in elkaar?

Bijna iedereen weet wel wat dubbelglas is en dat het je huis helpt isoleren. Alleen hoe zit het glas eigenlijk in elkaar en wat zorgt voor de extra isolatie?

Dubbelglas werkt niet alleen omdat het 2 platen glas tegen elkaar zijn, maar er zit een spouw tussen de twee platen wat voor de isolerende werking zorgt.

Deze spouw is gevuld met lucht bij standaard dubbel glas. Als je voor een HR- optie (hoog rendement) gaat zit er geen lucht in de spouw, maar edelgas welke zorgt voor nog betere isolatie.

De verschillende soorten glas

Er zijn nog allemaal verschillende soorten glas. Deze hebben wij op basis van de isolatiewaarde gesorteerd, beginnend met het glas wat het minst van allen isoleert. Echter betekent niet dat qua rendement het glas met de beste isolatiewaarde het meest geschikt is. Hierbij hebben wij van www.dubbelglas-gigant.nl namelijk ook naar de terugverdientijd gekeken.

  • Enkel Glas – om te beginnen heb je natuurlijk nog het enkel glas dit is het slechts isolerende glas.

  • Dubbel glas – deze heeft een isolatiewaarde van 2,7 en zal gemiddeld gezien binnen ongeveer 16,4 jaar heb terugverdient.

  • HR glas – bij dit glas zit de isolatiewaarde tussen de 1,7 en de 2,0 en zal dit ongeveer 13,3 jaar duren om terug te verdienen.

  • HR+ glas – hier ligt de isolatiewaarde tussen de 1,3- 1,6 en zal dit ongeveer 11,3 jaar duren voor je dit hebt terugverdient.

  • HR++ glas – Gekeken naar het rendement lijkt dit de meest voordelige keuze gemiddeld gezien met zijn isolatiewaarde van 1,2 en het terugverdienen van dit geld binnen 10 jaar.

  • HR+++ glas – het triple glas de best geïsoleerde ruit met een isolatiewaarde tussen de 0,5 en 0,9 dit glas is dan welk ook duurder in aanschaf waardoor je het in 12,2 jaar hebt terugverdiend.

Aanschafkosten verlagen

Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om je aanschafkosten te verlagen door een subsidie aan te vragen voor je glas dit is sinds 2 september 2019 mogelijk. Ook zou je kunnen kijken of jou gemeente ook een subsidie daar voor zou geven.

 

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Aanbiedingen

Waarvoor gebruik je een tandarts?

Het is een vraag die velen zich misschien niet vaak stellen, maar het belang van regelmatige tandartsbezoeken kan niet genoeg benadrukt worden. Tandartsen spelen een

Aanbiedingen

Hoe maak je een camperreis thuis?

Reizen met een camper biedt een unieke manier om de wereld te verkennen. Het gevoel van vrijheid, de mogelijkheid om op elk moment van route

Aanbiedingen

De evolutie van kantoorruimtes: toen en nu

In de afgelopen decennia hebben kantoorruimtes een opmerkelijke transformatie ondergaan. Van de traditionele, gesloten kantoren van de jaren ’60 en ’70 tot de open en