Duurzaam Vandaag
Image default
Aanbiedingen

Kiezen voor mechanische ventilatie of balansventilatie

Juist doordat woningen tegenwoordig erg goed geïsoleerd zijn, is goede ventilatie extra belangrijk. Er zijn dan ook diverse ventilatiesystemen verkrijgbaar die zorgen voor een constante verversing van de binnenlucht in woningen en werkruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mechanische ventilatie en balansventilatie. Maar wat zijn precies de verschillen tussen beide systemen en waarom is het belang van goede ventilatie zo groot?

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Wanneer een ruimte slecht geventileerd is kan dit zich uiten in vervelende gezondheidsklachten. Door een gebrek aan zuurstof in werkruimte of woning kun je bijvoorbeeld hoofdpijn of geïrriteerde ogen krijgen. Verder kun je concentratieproblemen of een gevoel van moeheid ervaren. Met een goed ventilatiesysteem is er altijd voldoende toevoer van frisse lucht in een ruimte terwijl vervuilde lucht wordt afgevoerd. Zo ontstaat er een gezonder binnenklimaat en voorkom je eveneens andere problemen zoals schimmelvorming in vochtige ruimtes.

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie bestaat meestal uit de combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Dat wil zeggen, verse lucht wordt natuurlijk toegevoerd via ventilatieroosters en gebruikte lucht wordt mechanisch afgezogen via speciale ventilatiekanalen in keuken, badkamer en toilet. De ventilatiebox, ook wel de woonhuisventilator genoemd, zorgt ervoor dat de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor is er een constante verversing van de binnenlucht in een woning. Nadeel is wel dat er met dit systeem veel warmte verloren kan gaan doordat warme binnenlucht vervangen wordt met vaak koudere buitenlucht.

Wat is balansventilatie?

Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw) is een aantrekkelijk alternatief op een regulier ventilatiesysteem omdat het de warmte uit een woning hergebruikt. In de warmtewisselaar wordt de warmte uit de afgezogen, vervuilde lucht gebruikt wordt om de verse buitenlucht voor te verwarmen. Met voorverwarmde verse lucht voorkom je koude tochtstromen in een ruimte en gaat er veel minder warmte verloren. Zo blijft het binnenklimaat constanter in temperatuur. Een groot voordeel van dit specifieke ventilatiesysteem is dan ook de besparing op energiekosten.

Ventilatiesysteem aanschaffen

Met de juiste ventilatie zorg je voor een fijner en gezonder binnenklimaat in je woning. Juist in nieuwere woningen is goede ventilatie extra belangrijk omdat huizen steeds beter geïsoleerd worden. Er zijn diverse ventilatiesystemen op de markt zoals mechanische ventilatie en balansventilatie met warmteterugwinning. In vergelijking is laatstgenoemde variant is duurder in aanschaf. Daar staat tegenover dat je weer flink op kosten kunt besparen op de energierekening. Laat je bij de aanschaf van een ventilatiesysteem dan ook goed voorlichten of vergelijk bijvoorbeeld zelf al de nodige systemen via online aanbieders.