Duurzaam Vandaag
Image default
Aanbiedingen

Goon: de beroemdste drank van Australië. Wat is het?

De meeste mensen in Australië weten ervan en veel backpackers drinken het bijna dagelijks. Kortom, goon is een algemene naam voor vatwijn (of wijn in dozen). Over goon zijn de meningen verdeeld. 

Enerzijds is het een goedkoop drankje dat ijskoud of gemengd goed smaakt.

Aan de andere kant kan het walgelijk zijn. Op de doos van één merk, Golden Oak, staat: “Geproduceerd met behulp van melk, eieren, noten en visproducten en sporen kunnen achterblijven. Suiker toegevoegd.” Natuurlijk zeggen sommige optimistische vrienden: ‘Het is tenminste een hele maaltijd.’

De beste en slechtste merken en smaken

The Best Goon
Met ‘beste’ bedoel ik dat dit degenen zijn die je zelfs puur kunt drinken zonder ze te mengen. Dat is de omvang van mijn aanbeveling – niets meer en niets minder. Goon is altijd iets bijzonders en, hoe je het ook drinkt, verwacht geen vuurwerk van smaak.

Gouden eiken fruitige Lexia
Dit is waarschijnlijk het meest populaire merk dat je in heel Australië kunt kopen.

Bovendien kun je de Golden Oak kopen als droog, halfdroog of zelfs rood – maar om eerlijk te zijn, koop nooit een rode lepel! Het was de ergste kater die ik ooit in Australië heb gehad. Als je rode wijn wilt drinken, ga dan voor de flessen.

Golden Oak is echter een van de ‘betere’ goons, die je kunt drinken zonder te mengen – hoewel ik aanraad om het ijskoud te drinken, zoals je bij alle goons zou moeten doen. Dit was ook mijn favoriet toen ik in Australië was en ik kocht het elke kans die ik had. De smaak is zoet en niet zo sterk.

Sovereign Point
Dit is weer een behoorlijk goed smakende goon. Voor de prijs-alcoholverhouding is dit degene die u moet kopen. Het heeft 10% meer inhoud en is ongeveer 2% sterker. Het smaakt ook niet slecht.

The Worst Goon
Coolabah, Kaiserstuhl, Berri Estates, Sunnyville en Stanley zijn goon-merken die uniek smaken maar niet zo goed zijn. Het wordt aanbevolen om ze op ijs of met een mixer te drinken.

Geschiedenis van Goon
Goon werd in 1965 uitgevonden door een Australische kerel genaamd Thomas Angove uit Zuid-Australië, die de eerste was die wijn patenteerde in een kartonnen doos. Hij stopte een gallon of 4,5 liter wijn in een doos en verkocht het – en zo werd de goon geboren.

Naarmate de tijd verstreek, verbeterden de doos en de container. Tegenwoordig wordt goon geleverd in een plastic ruimtetas, die vervolgens in de doos wordt geplaatst. Een van de redenen waarom goon zo goedkoop is, is omdat de ruimtetas en de kartonnen doos veel zuiniger zijn dan glazen flessen.

Voor een meer diepgaand artikel over de geschiedenis van dit gevierde drankje, lees dit artikel geschreven door de Wine Wankers ter gelegenheid van Goon’s 50e verjaardag. Ze beoordelen zelfs verschillende soorten goon en kozen hun favorieten, namelijk:

Wit: Yalumba 2014 Chardonnay ($ 13 voor twee liter)
Rood: Debortoli Premium Cabernet Merlot ($ 16,50 voor vier liter)
Waar komt de naam Goon vandaan?
Dit is een echt mysterie. Niemand weet de oorsprong van de naam. Wikipedia zegt dat het afkomstig is van het woord flap, en een andere bron zegt dat het afkomstig is van het oorspronkelijke woord voor kussen (vanwege de tas). De waarheid blijft echter een mysterie.

De Space Bag
Ruimtetas is een term die ik (en vele anderen) gebruik om te verwijzen naar de zilveren tas in de kartonnen doos waarin de goon komt.

De tassen zijn waterdicht en veel goon-gebruikers zijn behoorlijk creatief geweest als het gaat om het gebruik ervan. Het meest populaire gebruik van verpakkingen is de zogenaamde goonkroon wanneer men de kartonnen doos als hoed gebruikt.

Het is ook mogelijk om de space bags op te blazen en als kussens te gebruiken. De mooiste uitvinding die ik tegenkwam was het goonvlot. Dit was toen sommige van mijn vrienden een vlot bouwden met wat stokken en veel opgeblazen ruimtetassen. Bekijk het hieronder.

Sla de Goon en andere spellen
Slap the Goon is een beroemde traditie waar backpackers en andere reizigers in Australië snel achter komen. Gemaakt door een partner in Byron Bay, het begon allemaal met het idee dat je letterlijk de ruimtetas moet slaan voordat je gaat drinken.

De effecten van het slaan van de goon worden nog steeds besproken en zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar desalniettemin is het idee gegroeid en nu is “Slap the Goon” populair in heel Australië.

Je kunt overal in het land mensen vinden die ‘Slap the Goon’-shirts dragen, en je kunt zelfs Slap-the-Goon Goon kopen, een goon-merk dat naar het gezegde is vernoemd.

Andere populaire spellen
Goon of Fortune: een spel waarbij zakken wijn aan een waslijn worden opgehangen.
Goon Pong: Net als bierpong, maar met (wat anders) goon

https://www.husl.nl/