Duurzaam Vandaag
Image default
Aanbiedingen

De diagnose van bipolaire stoornis – Wat velen niet weten en toch goed kan helpen

Het is zeer belangrijk om het juist te bepalen als het erop aankomt om de diagnose van bipolaire stoornis te stellen. Ja, het is mogelijk om een verkeerde diagnose te stellen als je niet goed weet waarmee je bezig bent en als je niet de juiste specialisten terzake raadpleegt.

Op een bepaald ogenblik dachten zelfs de beroepsmensen – de psychiaters en de psychologen op het vlak van de bipolaire stoornis – niet meteen aan een ziekte. Er zijn natuurlijk heel wat volwassenen die aan deze ziekte lijden, maar als je er vroeg genoeg bij bent, is men in staat om te helpen. Betere diagnoses echter hebben aangetoond dat deze stoornis niet zelden ook voorkomt bij kinderen. Dat betekent dus dat er meer werk te doen valt.

De diagnose van deze stoornis is veel verbeterd sinds de ziekte in de vorige eeuwen werd ontdekt. Heden ten dage hebben psychofarmacologische instellingen een grote toename van voorschriften voor antipsychotische geneesmiddelen vastgesteld bij kinderen van alle leeftijden. Dit bewijst niet alleen dat die gesteltenis meer verspreid is dan ooit tevoren, maar ook dat veel meer kinderen eraan lijden.

De voortdurende toename van de diagnose van bipolaire stoornis in ons land op dit moment laat ofwel veronderstellen dat de behandelingen niet zo goed helpen om deze ziekte te benaderen, ofwel dat de oorzaken en de impulsen van de ziekte op dit ogenblik in ons land aan het toenemen zijn. Eens of anders, moeten de mensen meer op hun hoede zijn, zodat ze deze potentiële moordenaar kunnen opsporen.

Als je gaat zoeken in de geschiedenis, zal je er een bepaald patroon van bipolaire stoornis terugvinden tussen de grote geesten die ooit geleefd hebben, wat kan veronderstellen dat deze ‘subtiele gekheid’ een voorloper is of een resultante van grootheid en creativiteit. Velen stellen de doeltreffendheid van zo’n diagnose in vraag, omdat er een gebrek is aan adequate testen om dit te bevestigen of om dit af te wijzen.

Wilt u meer te weten komen over bipolar stoornis? Bezoek dan eens de website van depsycholoog.nl. Hier vindt u onderwerpen met betrekking tot de psychologie. Verder kunt u een psycholoog in Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht of Amsterdam boeken.